България е с най-влошена демография на Балканите

Архив София

11-06-2012, 08:19

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Намаляването на населението е най-значимо у нас

България е с най-влошена демографска структура от всички държави на Балканите. пише в. Сега.

Този извод направиха участниците в семинар, организиран от Центъра за демографска политика във Велико Търново. Статистиката от официалните преброявания сочи, че в последните 100 години нашето население нараства от 4.3 млн. на 7.3 млн. За този период Румъния се увеличава от 7 млн. на 19 млн. Гърците от 5 млн. стават 11 млн., сърбите нарастват почти 3 пъти. Населението на Албания се увеличава стремително, също и на Турция.

Още по-лоша за нас е тенденцията от последните десетилетия. Данните сочат, че именно в годините на демокрация България губи демографския си потенциал. До 1985 г. ръстът у нас е сравним с този на съседите ни, дори по-голям спрямо някои от тях. Тогава населението ни е почти 9 млн. Загубата на около 1.7 души за последните 26 години сочи, че негативните тенденции ще се задълбочават. Румънците също бележат спад последните десетилетия, но той се дължи на отрицателен механичен прираст. Българският отлив е заради ниска раждаемост и висока смъртност. По тези показатели ние сме съответно на 204-то и 10-о място в света. В същото време дори млада държава като Македония увеличава населението си.

От центъра за демографска политика не вярват на официалните данни на НСИ, според които ромите у нас намаляват и са 325 000. Според проф. Петър Иванов, представител на неправителствената организация, малцинството наброява над 1 млн. души. Данните на центъра сочат, че една трета от жените от ромски произход имат четири и повече деца. От 2007 г. българският етнос е малцинство при новородените, а прогнозите показват, че след десетина години българите няма да са мнозинство в България, което вещае огромни конфликти.