Край Виница гъмжи от вампирски гробове

Мисия Варна

11-06-2012, 16:39

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В миналото местните жители изпълнявали зловеща традиция за погребване на чужденци

Стотици вампирски гробове има край варненският квартал Виница, който в миналото се е наричал село Кестрич.

Това свидетелства едно от първите годишни издания на Арехологическото дружество във Варна, което е с дата 1909 г., твърди Bnews.В него се разказва за странен обичай, който е съществувал до 1885 г. Жителите на Кестрич имали специална и доста зловеща традиция за погребване на чужденци.

Първо тялото престоявало една нощ в църквата. На следващия ден, преди да бъде заровено, го пробождали със стар нож в лявата страна под гушата. Традицията изисквала това, защото починалите чужденци нямали близки, които да бдят над тялото през нощта. Пробождането било превантивна мярка в случай, че котка е прескочила трупа нощес. Ако не бъдел забит ножа, душата на мъртвеца можела се превърне във вампир, който да изсмуче кръвта на всички животни в селото, а след това и на малките деца.

Преди пробождането тялото било увивано в бодли от див шип. Това се налагало за да не може мъртвеца да излезе от гроба. Изданието на Археологическото дружество от 1909 г. показва, че в гробищата край Виница има повече вампирски гробове, отколкото откритите наскоро в Созопол. Причината е, че зловещият обичай се е изпълнявал почти до края на XIX век.

Не е ясно от кога датира тази погребална традиция. Село Кестрич обаче е доста е старо, тъй като се намира край построената през V век крепост Кастрици. Една от теориите е, че то е създадено от франки, тъй като се намира под Франгенското плато. Заради това и факта, че е на пътя между Влашко, България и Византия, а по-късно и Османската империя, се предполага, че в гробищата му има стотици прободени трупове срещу вампиризъм.