Десетте острова, които трябва да видиш с очите си

Варна Лайф

11-06-2012, 21:08

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Мечтаете ли за далечни острови с бели плажове и прозрачни смарагдови води?! Ето класацията на десетте острова, които трябва да видите със собствените си очи

На колко от тези места сте били? На кои от тях сте мечтали да отидете?

Ето класацията на десетте острова, които трябва да видите със собствените си очи.

1 -  Ко Пи Пи Дон - Тайланд

Най-големият от островите Пи Пи, Ko Пи Пи Дон е не вулканичен остров, изграден предимно от варовик. Достъпен е от остров Пукет и свсички посетители пристигат с лодка. Островът има прекрасни плажове и е популярна дестинация за гмуркане. Голяма част от него е защитен морски резерват. Красотите му са увековечени в два касови холивудски филма. „Мъжът със златния пистолет” (1974) от поредицата за Джеимс Бонд и „Плажът” с Лео Ди Каприо (2000).

2 – Остров Бали – Индонезия

Индонезийския остров Бали е любима дестинация както за авантюристи, така и нуждаещите се от малко спокойствие и релакс. Водите край бреговете на белите плажове на Бали са идеалното място за гмуркане, а гъстите джунгли, пълни с маймуни и скрити каменни храмове призовават да откриете изследователя в себе си. Разходете се по неравния път до върха на планината Батур, и вашите усилия ще бъдат възнаградени с великолепен изглед. А, ако хроничните болки в ставите и мускулите ви измъчват, един масаж в някой от многото луксозни спа центрове и минерални извори, ще ви върнат на крака отново.

3 – Архипелаг Галапагос – Еквадор

Изобилие от диви животни над и под водата привлича еко-туристи до Галапагос, Еквадор. Изживейте непосредствената близост на дивия живот с разходка на сушата или  с лодка във водата. Уникално място за шнорхелиране и гмуркане с обитателите на дълбините, от морски лъвове до гигантски костенурки в „Сантяго казънс рок”. Плувайте под водата в обкръжението на най-големите морски обитатели, гърбатия кит и черната манта. Разходете се сред амадини, фламинго и игуани по пътеката на Дарвин. Вижте възхитителния вулкан Сиера Негра на остров Исабела. Тъй като броя на посетителите е ограничен в рамките на островния Национален парк, най-добре резервирайте разходката си с лодка чрез туроператор. За гмуркачите се препоръчва посещение от януари до април, за най-добри условия

4 – Великденски острови – Чили

Най-известен с мистериозното струпване на скулптури  от вулканична скала (Moai), издълбани преди 1500 години, този изолиран остров витае в Южния Пасифик на повече от 2000 мили от чилийския бряг. Почти половината остров е определен за Световно наследство - „Национален парк Рапа Нуи ", кръстен на полинезийците, първи заселници тук. Вулканичната каменоломна „Рано Рараку” и културното село Оранго разкриват зашеметяваща гледка, която трябва да се види. Островите са най-лесно достъпни по въздух от Сантяго или Таити.

5 – Остров Иския – Италия

Най-големият и според много посетители, най-красивия остров в залива на Неапол, Иския е известен с лековитите си минерални извори. Фериботи и комети свързват Неапол с Иския Порто, главния град на острова. Наблизо в Иския Понте (свързан с главния остров от пешеходен мост) са великолепните Кастело Арагонезе и кулата Гевара. Форио на западното крайбрежие на острова, Лако Амено в северозападната и Сантанджело на юг са най-оживените курортни градове. Касамичиола Терме на север е един от най-старите минерални извори в Европа.

6 – Шриланка

Известен с плеяда от псевдоними, блестящ остров с едни от най-прекрасните плажове,  насаждения с чай и древни градове. Перфектни условия за гмуркане с водолазна екипировка. Уникална възможност да посетите сиропиталище за слонове и лагуната на пеещата риба, да изследвате гъстата джунгла, светилища и храмове. Разположен само на 20 мили от Индия, острова, известен преди като Цейлон, е дом на 20 милиона души и шест от обектите на световното наследство. Продължителната  и бруталната гражданска война, приключи през май, 2009 г., Сега страната се радва на мир, стабилност и възраждане на туризма.

7 – Санторини – Гърция

Обаятелния Санторини, се намира в южната част на Егейските Цикладскии острови, гигантска лагуна, калдера, възникнала след зрелищно вулканично изригване. Столицата на острова - Фира се е вкопчила в скалите като предоставя зашеметяваща гледка към лагуната по-долу. Прието е залезът да се гледа в Иа или Имеровигли. Най-широките плажове са на Камари и Периса. Известният Червен плаж, както ѝ Белият плаж, Черният плаж и Плажът на влюбените са близо до Акротири. Има и още множество селца - Пиргос, Мегалохори и др. Нощния живот в Санторини е станал горещ, като вулканичните изригвания от минало на острова. Руини, включително запечатан от вулканична пепел град на древните Акротири, удивява жадните за древна история. Комети на подводни криле, фериботи и катамарани свързват Санторини с другите острови и континенталната част на Гърция.

8 – Мадагаскар

Наричан „осмия континент”  е четвъртия по големина в света. Той е най-богатия на флора и фауна, Притежава 5 % от видовете животни и растения на земята, 80% , от които съществуват само на този остров за това е наричан още „островът на съкровищата”. Пухкави лемури, огромни баобаби и палми в девствените тропически гори  в южната част на острова,  дълги белоснежни плажове с прозрачна вода и пъстри риби в нея. Западното крайбрежие е с ерозирала почва, вследствие на което там изобилстват лагуните и пристанищата.  Страната развива туризма си от скоро и все още не е утвърдена като туристическа дестинация.

9 – Ангила – Карибско море

Колоритен Ангила, част от британските Антилски острови със статут на „отвъд морска територия” на Великобритания, е елитна сензация в източните Кариби. Усеща се британското и африканско влияние, Ангила е сцена на множество фестивали и празненства. Това изключително място е един англоговорящ рай, с кристално чисти води, бели пясъчни плажове и шикозни хотели. Посетителите могат да пътуват из Ангуила,  по рисковани пътища с кола под наем, скутер или такси. Не пропускайте популярния Шоал бей, ресторантите в Санди граунд или прекрасния залив Рандеву.

10 – Мауи -  Хавай САЩ

Ако гледате изгрева от върха на  висок 3000 метра вулкан, плувате под водопади, шляете се из кратери и тънете в лукса на бял, червен и дори черен пясък, излежавате се на райски плажове, значи сте на Мауи. Мауи е мястото за сърф и уиндсърф.  Или скачайте на катамаран, за да се гмуркате и шнорхелирате  на Молокини  Айлънд, кратер, стърчащ от морето дом на богатството на морския живот.  Голф, изискана храна, винарни, музеи и глътка Май -Тай на плажа. Перфектната тропическа ваканция.