Премиер и председател на парламента със 7000 заплата

Архив Бургас

11-06-2012, 09:03

Снимка:

ekipnews.com

Автор:

в. Новинар

Всичко от Автора

 Това ще се случи, ако депутатите приемат подготвения от финансовото министерство Закон за висшия държавен служител. 

Премиер и председател на парламента ще получават по 7000 лева заплата.

Толкова ще взимат наследниците на Бойко Борисов и Цецка Цачева. Това ще се случи, ако депутатите приемат подготвения от финансовото министерство Закон за висшия държавен служител. Новият проект ще обхване също министрите и заместниците им, зам. парламентарните шефове, президента, вицепрезидента, както и членовете на независимите комисии, съобщи пред „Стандарт” вицепремиерът Симеон Дянков.

Реално това означава, че в следващото правителство заплатите ще бъдат два пъти по-големи. В момента премиерът Борисов получава под 3300 лв.

„Не е реално човекът, който отговаря административно за цялата държава, да има такава заплата. Това трябва да се промени, за да е явно и прозрачно”, категоричен е Дянков, който пък взима чисто 2701 лв. „Ако се сравни с банковата система примерно, сродни експертизи и т.н. е нереално”, посочи вицепремиерът.

Борисов пръв обяви в началото на март идеята сегашното правителство да вдигне възнаграждението на следващото. Това се случи около скандала с раздадените бонуси в администрацията.

„Абсолютно популистки се действа, защото един премиер или един министър, когато отиде в чужбина, има по 20 или 30 евро на ден. Това е популизъм. Всеки, който е бил в Брюксел, знае, че ако влезе да изяде една баница с едно кафе - няма да му стигнат, но това се е приело от 22 години”, заяви още тогава премиерът.