Кредитна служба ще тегли данни от "Фейсбук"

Архив Бургас

11-06-2012, 09:22

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Целта е да се анализират връзките на клиентите с техните приятели в мрежата, предпочитанията им, евентуални промени в местожителството им, както и много други.

Германската кредитна служба "Шуфа" ще наднича в профилите на потребителите в социални мрежи като "Фейсбук", "Линкедин", "Гугъл стрийтфю"

и други, съобщи "Дойче веле". "Шуфа" e акционерно дружество, което събира информация за платежоспособността на гражданите във ФРГ. За да разшири познанията си тя е решена да тегли информация и от подобни социални сайтове.

Целта е да се анализират връзките на клиентите с техните приятели в мрежата, предпочитанията им, евентуални промени в местожителството им, както и много други. За да осъществи това свое намерение, кредитната служба е привлякла като партньор за проекта един от най-добрите германски високотехнологични институти - "Хасо Платнер" от университета в Потсдам.

"Шуфа" е най-големият дознател в кредитния живот в Германия. Ако даден клиент иска да получи одобрение за кредит или да сключи договор с мобилен оператор, трябва да получи първо зелена светлина от него.

Акционерното дружество разполага с информация за повече от 66 милиона клиенти, базирана основно върху данни от банки, застрахователни дружества и различни търговци. Това очевидно не е достатъчно, за да може дружеството да измерва риска за всеки един потенциален кредитополучател, затова залага на по-иновативни методи, коментират експерти. Според изтекла в германските медии информация, новият проект би трябвало да позволи по-добра преценка "на шансовете и заплахите за компанията".

Не на същото мнение обаче са обществото и политиците. "Шуфа" не трябва да се превръща в "Биг Брадър" на икономическия живот в страната", коментира министърката за защита на потребителите Илзе Айгнер. На същото мнение е и правосъдната министърка Сабине Лойтхойзер-Шнаренбергер. "Не трябва приятелствата или предпочитанията във "Фейсбук" да водят до това, хора да получават отказ за мобилен телефон например", смята тя.

От своя страна от научния институт, натоварен с разработването на методите за онлайн следенето, контрират, че работят върху "основополагащи изследвания", спазвайки "най-високи етични стандарти".

По план резултатите от работата на института трябва да бъдат публикувани в началото на септември. "Искаме да провокираме дискусия в обществено-политическото пространство", твърдят представителите на "Шуфа". Според говорителя на компанията Астрид Каспер, за да остане водач на пазара в Германия - "Шуфа" трябва да използва възможностите на технологичното развитие.