Хапчета за мускули убиха младеж

Мисия Варна

12-06-2012, 07:17

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Стандарт

Всичко от Автора

Момчето вземало анаболи от години, ударили го в сърцето

Младеж почина, след като постъпи в клиниката по токсикология на Военна болница във Варна с интоксикация от анаболи.

26-годишният мъж станал жертва на фитнес манията, след като от дълго време взимал стероиди, за да помпа мускули. Преди около месец обаче се обърнал за помощ към личния си лекар, защото дишал трудно, съобщава "Стандарт".  Изследванията показали, че анаболите са отговорни за увеличеното му сърце. В тази връзка бил планиран прием в болница. Тогава обаче младежът се почувствал изключително зле и постъпил в токсикологията веднага още миналата седмица, разказа шефът на клиниката доц. д-р Снежа Златева. 45 минути след приема в здравното заведение младежът загубил сърдечна дейност. Бил реанимиран и интубиран, но въпреки това починал.

Докторите установили, че той има увредени сърце и бял дроб, предизвикани от тромбоза на долен крайник. В крайна сметка, докато лекарите се борили за живота му, установили, че той има не само увеличено сърце, но и тромби в белия дроб и краката. Младежът вземал стероиди както през устата, така и с инжекции. "Те увреждат сърцето, довеждат до тромбоза на черва, като при случай неотдавна в Пловдив, или на вените в краката", обясни още доц. Снежа Златева. Тя припомни, че анаболите са забранени от Световната здравна организация. Това е като наркотик или по-точно като морфин, обясни специалистката. Анаболите водят до козметични поражения - окапване на косата, акне и др.

Младежът, който е от Северозападна България, бил изключително красив и с хубаво атлетично тяло, разказаха докторите. Според тях една ампула стероиди струва 100 лева на черния пазар. Сега хистологичните изследвания ще покажат за какви вещества, причинили фаталния край, става дума. През последните няколко месеца двама футболисти и един атлет станаха жертва на анаболи, припомниха лекарите.