Издирват 500 българи по цял свят

Архив Бургас

12-06-2012, 08:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Сред тях са и известни фигури, свързани с ъндърграунда ни - Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, Йосиф Йосифов-Йоско от Костинброд, Николай Маринов-Малкия Марген, Симеон Симеонов-Голямото Слънце.

Над 500 българи се издирват в момента из цял свят. Имената им са обявени с европейска заповед за арест или с бюлетина на Интерпол за различни престъпления - убийства, наркотрафик, измами, кражби и сексуални престъпления.

Сред тях са и известни фигури, свързани с ъндърграунда ни - Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, Йосиф Йосифов-Йоско от Костинброд, Николай Маринов-Малкия Марген, Симеон Симеонов-Голямото Слънце.

До вчера на страницата на Интерпол бяха публикувани имената и снимките на 31 българи. За сравнение обявените на сайта с фотоси търсени румънци са 36, а сърбите - 81. "Труд" не успя да открие общия брой на издирваните съседи. Не всички търсени се публикуват на сайта, лицата им се разпространяват по преценка на централа на международната полиция.

Интересното е, че на страницата фигурират все още и данните за Христофорос Аманатидис-Таки, за когото МВР съобщи, че е заловен още през май в Дубай. Същото е и с Тихомир Георгиев-Тишо Боксьора, спипан преди месеци в Лондон. Според МВР три са категориите лица, които попадат в списъка за издирване по всички точки на света - обвиняеми, подсъдими и вече осъдени. Телеграмите за търсене се подават от вътрешното ни министерство чрез Шенгенската информационна система (ШИС) и Интерпол. МВР предоставя снимки, пръстови отпечатъци, данни за бегълците.

Почти всички укрили се от правоохранителните и правораздавателните органи се търсят чрез двете системи, тъй като по ШИС те се издирват само в страните от Шенген. Агенти на Интерпол обаче ги дебнат в 190 държави.

Смята се, че родните бандити търсят спокойствие от преследвачите си в страни, с които нямаме правна спогодба за връщането им. "Това обаче могат да си го позволят отделни личности, тъй като тези дестинации са много далеч и пътуването и пребиваването там излизат скъпо", казаха спецполицаи.

През миналата година най-много българи - 50, са били заловени в Германия, сочи статистиката на МВР. 44-ма са спипани в Испания, а с един по-малко - в Гърция.

Цветове на бюлетините

Червен - за обвиняеми, подсъдими или осъдени мъже и жени. Те трябва да бъдат арестувани и екстрадирани.

Жълт - за безследно изчезнали лица.

Син - издирват се свидетели, както и заподозрени или обвинени хора, които трябва да се локализират.

Зелен - На чуждите служби се предоставят данни за родни бандити, които освен у нас може да действат и в други държави.

Оранжев - издава се, когато има информация за евентуални заплахи за бомби, оръжия или други опасни материали.

Лилав - данни за методите на действие на опасни банди.

Черен - за идентифициране на труп.

ДЕА по следите на двама нашенци

"Не се опитвайте да задържите този индивид. Обадете се на 24-часовия телефон в службата или в най-близкия офис на ДЕА."

Това предупреждение може да бъде видяно под снимките на двама българи. Стефан Цветанов Стоянов и Ивайло Ангелов Петков са единствените нашенци, които американската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА) е обявила за издирване.

Според бюлетините на спецслужбата двамата преди време живеели в калифорнийския град Чатсуорт и се предполага, че са замесени в нарушаване на федералните закони - "заговор за притежаване и предполагаемо разпространение на кокаин и амфетамини".

Стефан Стоянов и Ивайло Петков дори попаднаха в секретен доклад на бившия американски посланик в България Джеймс Пардю от 7 юли 2005 година, който бе разпространен от "Уикилийкс". Посланикът пише, че има групи за трафик на наркотици, които се ръководят от българи в Лос Анджелис, Калифорния, и Тампа, Флорида.
Българите внасяли голямо количество кокаин и екстази в САЩ, имали връзки в Амстердам и финансова подкрепа от израелски гражданин, чието име не е назовано.
В доклада пише, че повечето от българите били осъдени в САЩ.

Но се отбелязва, че Ивайло Ангелов Петков и Стефан Цветанов Стоянов е възможно да са се прибрали в България, използвайки тогавашния режим на страната да не екстрадира свои граждани.

Според запознати между август и септември 2000 г. Стоянов участвал в десет различни наркосделки за по 10-15 кг кокаин.

На сайта на ФБР до вчера нямаше нито един българин, обявен за издирване.

Иначе най-много нашенци се търсят от властите във Франция за трафик на хора, казаха полицаи. Следват Германия, Испания и Белгия. Най-често те издирват българи за източване на банкови карти, измами или наркотрафик.

29 месеца търсят Маргина

Агентите на международната полиция от 29 месеца са по петите и на Николай Маринов-Малкия Маргин.

Той бе обявен за издирване малко след изчезването му в началото на януари 2010 г. Тогава бе търсен заради убийството на радиоводещия Боби Цанков, който беше показно разстрелян на 5 януари 2010 г. За изчезването му се разбра на 13 януари 2010 г., когато той не се яви на делото срещу него в Софийския градски съд за подготовката на три убийства, по което по-късно бе оправдан.

Малко по-късно бе пуснат и за международно издирване.

Чакаме Дубай да ни върне Таки

Върховната касационна прокуратура е изготвила молба до властите в Дубай за екстрадиране на Христофорос Аманатидис-Таки, сочен за наркобос. Очаква се това да стане до месец.

Таки изчезна от България през септември 2008 г. В средата на декември същата година бе издадена европейска заповед за неговия арест. Но до април тази година той не бе обявяван от Интерпол.

През юни 2009 г. прокуратурата му повдигна обвинение задочно за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Именно агентите от международната полиция го откриха в луксозен дом на изкуствения остров в комплекса "Палм Джумейра" в Дубай. Това е място, където живеят или отиват на почивка изключително богати хора.

Явно Таки не се е притеснявал, че може да бъде арестуван, тъй като ползвал собствения си паспорт.

Голямото Слънце - в ЮАР?

Интерпол пусна за издирване и няколко членове на прословутата наркобанда на русенеца Пламен Кунчев-Паци.

В списъка е Симеон Симеонов с прякор Голямото Слънце, заедно с него са и още няколко души от групата.

Те изчезнаха безследно, преди да бъдат обявени присъдите им на последна инстанция.
Голямото Слънце бе разследван и за подготовка на убийство на съдия заради осъдителната присъда.


По непотвърдена информация групата в момента се укрива в ЮАР.

Йоско се измъкна през 2010 г.

Международната полиция е и по следите на Йосиф Йосифов-Йоско от Костинброд. Той изчезна в средата на 2010 г. малко преди полицаи да щурмуват дома му. Оттогава следите му се губят.

Преди 2 месеца в спецсъда бе внесено делото срещу Йоско и бандата му за наркоразпространение. То обаче бе върнато и в момента се очаква да бъде внесено отново. Името му бе замесено и в изчезването на Иван Може - сочен за член на хърватска банда за мокри поръчки.

Според Интерпол Йосифов се търси за организирана престъпност и кражби.

Учителят с фалшиви бандероли

Бившият преподавател по западноевропейска литература Красен Тенев (53 г.) е осъден за печатане на над един милион фалшиви бандероли за алкохол и цигари, предназначени за Украйна. Според експерти ценните книжа били с отлично качество.

Присъдата му обаче още не е влязла в сила, тъй като и Интерпол не може да го открие.
През 2006 г. Тенев бе засечен в Кения, но явно пак успял да се измъкне.


Бившата му съпруга пък се забърка в скандал, след като се появи порноклип с нейно участие.

Чичо Тони с очи различни

Интерпол издирва и Антони Цеков, известен в Дупница като Чичо Тони.
44-годишният мъж примамвал деца от дома "Олга Стоянова" в града, правел секс с тях и ги снимал. Сигнал срещу него в полицията подали две момичета.

Осъден е на 7 години затвор, но Чичо Тони изчезва през 2008 г. и оттогава е в неизвестност. Според сайта на международната полиция Цеков е висок 164 см, а очите му са с различен цвят.Интерпол издирва и Антони Цеков, известен в Дупница като Чичо Тони.

7 години без вест от Венета

7 години продължава безуспешното търсене на Венета Димитрова от Харманли. Крехката блондинка е издирвана за наркотрафик. Според полицейски източници тя се занимава с пренос на хероин от арабския свят към Западна Европа, както и с трафик на оръжие по обратния път. В престъпната мрежа участват съпругът и брат.

Венета е осъдена задочно на 16 години затвор. Смята се, че се крие в Кипър.