Военните в пенсия - все по-млади

Архив Бургас

12-06-2012, 08:48

Снимка:

Reuters

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

От началото на 2012 г. кадрите на силовите ведомства могат да излязат в отдих след 27 г. труд

Полицаи и военни се пенсионират все по-млади и с по-кратък стаж.

През 2011 г. кадрите на МВР и Министерството на отбраната са “сдавали пагона” средно на 49,4 годишна възраст - над година по-рано спрямо 2010 г., съобщава в "Труд". За сравнение работещите в най-масовата трета категория труд през м.г. са се пенсионирали средно на 61,9 г., или с над 12 г. по-късно от тези в силовите ведомства. Това показва справка на Националния осигурителен институт. В “армията” на младите пенсионери влизат още работещите в ДАНС, затворите, охраната на съдебната власт.

Причината за ранното пенсиониране е, че за разлика от другите работещи за тях няма изискване за навършена възраст, а само за стаж, който заради рисковете на професията е по-нисък. От началото на 2012 г. кадрите на силовите ведомства могат да излязат в отдих след 27 г. труд.

До края на м.г. изискването бе 25 г.
Още не може да се направи извод дали вдигането на възрастта ще принуди военните да се пенсионират по-късно, тъй като НОИ тепърва ще анализира данните. От статистиката за м.г. обаче става ясно, че и тогава полицаи и военни са покривали по-високите критерии за стаж. Те са изработвали средно по 29,4 години, преди да пуснат документи за пенсия.

Орязването на привилегиите за ранно пенсиониране на военизираните ведомства беше сред най-спорните въпроси при приемането на пенсионната реформа в края на м.г. 
Въпреки настояването на бизнеса и съгласието на част от министрите, че пенсионна възраст трябва да се въведе и за силовите ведомства, това не беше направено. “Споменаваше се границата от 50 г., но нищо не е обсъждано официално”, коментираха пред “Труд” от синдикалната федерация на служителите към МВР.