Фирма на Ирена Кръстева кандидат за “ИПК Родина”

Архив София

13-06-2012, 08:18

Снимка:

Ирена Кръстева

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

"ИПК Родина" АД е собственост на медийната групировка "Обединени български вестници", мажоритарен собственик на която е "Си ди дивеломпънтс" на Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев.

"Издателско-полиграфически комплекс Родина" АД е единствената компания, закупила досега документи за участие в търга за "ИПК Родина"- недостроената сграда и терена от 15 дка към нея, казаха от агенцията за приватизация, пише в. 24 часа.

Срокът за книжата изтича на 18 юни, а търгът е на 25-и.

"ИПК Родина" АД е собственост на медийната групировка "Обединени български вестници", мажоритарен собственик на която е "Си ди дивеломпънтс" на Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев. През 2009 г. тя бе на път да придобие имота чрез сделка с предишния кабинет. Тя предвиждаше създаване на смесена компания с "Обединени български вестници", които да построят нова сграда на НАП на терена на "Родина", а в замяна да получат имоти на данъчните на бул. "Дондуков", "Аксаков" и на "6 септември". Трите сгради бяха оценени на 83,3 млн. лв. и срещу тях държавата получаваше едва 49% в смесеното дружество. Последва скандал и провал на сделката.

Търгът сега започва от 20 млн. лв.

Междувременно вчера агенцията за приватизация обяви старта на конкурса за "БДЖ-Товарни превози". Допускат се стратегически инвеститори, които трябва да имат опит от 10 г. и над 400 млн. евро приходи за всяка от последните 3 г. Финансовите инвеститори пък трябва да имат над 20 млн. евро капитал. Най-голяма тежест при офертите ще има цената.

Предстои агенцията да обяви и конкурс без фиксирана цена за "Техноекспортстрой". Досега бяха направени два опита за търг, но те се провалиха.