Без анализ мерките срещу алкохолния туризъм били безсмислени

Архив Бургас

13-06-2012, 15:22

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Според шефа на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов  подобни мерки не би трябвало да са част от туристическия закон.

Предложените от хотелиерите мерки срещу алкохолните обиколки, които трябва да залегнат в новия Закон за туризма, едва ли ще доведат до очакваните резултати,

смята шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, предава "Фокус". Според Драганов преди да се пристъпи към търсене на решение на някакъв проблем трябва да има изследване, което да изяснява неговия произход, а в случая такъв анализ не е направен. Освен това Драганов смята, че подобни мерки не би трябвало да са част от туристическия закон.

„Законът за туризма има други цели и той няма как да регулира един от елементите на туризма с това прилагателно и точно по този начин. Още повече, че самата дейност на туроператорите се регламентира в подзаконови нормативни актове и това е Наредбата за регистрация на туроператорска и агентска дейност.

Тук отново искам да върна колегите и всички, които искат да се борят по този въпрос свързан с алкохолния туризъм - да подходят по друг начин. Те трябва да акцентират върху проблема, свързан с управлението на територията - кой управлява един такъв комплекс. Ние имаме безвластие по отношение на тези комплекси. Имаме спор по собствеността", твърди експертът.

Според Румен Драганов безвластието в туризма е свързано както с презастрояването, така и с нарушаване на регламентите, свързани с храните и фискалните елементи и част от всичко това е и така нареченият алкохолен туризъм. Този сезон се очаква българският туризъм да отбележи ръст между 5 и 8%, прогнозира Драганов.

По думите му като цяло очакванията са за добра туристическа година, макар че средната заетост на легловата база остава едва около 30% . Драганов е категоричен, че с новия закон държавата отново абдикира от управлението на публичната държавна собственост - наречена туристически атракции.