Водата в района на взривовете не е замърсена

Архив Бургас

13-06-2012, 17:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Ден след като излезе трагичната новина, че ДНК анализът категорично потвърждава смъртта на Станимир Киров, Стралджа е затихнала.

30 сапьори работят от вчера в района на взривовете край пътен възел Петолъчката, съобщи областният управител Димитър Иванов,

пише днес в. "24 часа". Работата по разчистване на района, засегнат след експлозиите, продължава усилено, допълни той. И побърза да успокои хората, че водата в района е добра за пиене и няма опасност за екологичната обстановка.

Ден след като излезе трагичната новина, че ДНК анализът категорично потвърждава смъртта на Станимир Киров, Стралджа е затихнала.

Вдовицата на починалия Ирен Костова отказва да коментира трагичната вест.

Стралджанци обаче на ухо разказват, че известна врачка предрекла, че ще бъдат открити два трупа, а единият човек от тримата изчезнали е жив.

За Станимир Киров, Енчо Кремъков и Николай Гочев в петък МВР обяви, че няма шанс да са оцелели при адския взрив на 5 май в цеха за утилизация в с. Лозенец.

"Докато не пристигне официалният смъртен акт, община Стралджа няма да обявява траур", каза кметът Митко Андонов.

Той е написал писмо до премиера Бойко Борисов и председателя на НС Цецка Цачева за помощ от държавата. В него заявява, че за възстановяване на нормалния ритъм на живот и осигуряване безопасност на населението на общината е необходимо в най-кратки срокове да се извърши ДНК разпознаването на останките на загиналите, извършване на кремация и предаването на урните на семействата.

Андонов е поискал прочистване на с. Лозенец, земеделските земи и горските територии от разпръснатите невзривени боеприпаси, обезщетяване на собствениците за извършване на ремонти на пострадалите сгради, както и помощ на земеделските стопани за загубите от увредена или унищожена реколта.

Над 7500 дка земеделски земи остават в 3-километровата зона, в която абсолютно е забранен достъпът на хора и техника. Въпреки това земеделските производители от Лозенец и Стралджа не крият, че нарушават забраната.

"Никой не може да ме спре, как няма да си видя земята. Знам тайните пътеки и съм си в нивата", разказва Иван, който има малко парче земя. На него е насадил тикви, които трябва да прекопае. Казва, че се страхува, но няма избор. На коренно противоположно от неговото мнение е Георги Бяндов - той има земя с жито, която е дадена на кооперацията.

"Не искам да влизам там", категоричен е мъжът. Казва, че единият от комшиите му е бил работник в цеховете. Като го видял, толкова се уплашил, че не го интересува земята.

Не така стои въпросът обаче с едрите собственици на земя, които имат по няколко хиляди декара в района, в който достъпът е забранен след инцидента.

"Имаме около 3500 дка, не знам какво ще правим. В Карнобат вече жънат ечемика, до дни трябва и ние да започваме", казва Стоян Желязков. Човекът уточнява, че около 30% от посевите им са в тази зона. Там са зесели ечемик, царевица, пшеница, люцерна.

"И да ни пуснат, ние машини няма да пуснем", категоричен е Стоян. За него най-сериозният проблем е, че застраховката няма да покрие щетите, защото "взривове в съседство" не е посочено като застрахователно събитие.

Пожелал анонимност земеделски производител казва, че загубите са огромни и не вярват някой да им ги възстанови. "Тази година се очакват добри добиви от пшеницата, а това са твърде много средства. Нито държавата, нито застраховател, а още по-малко собственикът на складовете има полза да ни ги признаят за загуби."

Макар и със страх земеделските производители твърдят, че ще пуснат машините си след 3-километровата ивица. Съзнават, че там също може да има осколки. "Вчера намерих едно парче в мое място. Обадих се на тел. 112 и веднага дойдоха, взеха го. Какво беше - не зная", казва Стоян от Лозенец.

Димитър Димов също е сред потърпевшите, в района има черешова градина, пшеница, ечемик, лозе, бадеми и тикви. "Защото съм дребен производител, гледах всичко да ми е компактно, на едно място и така всичко попадна в тези 3 км", казва Димитър. "Черешите съм ги прежалил, то е ясно. При пшеницата и ечемика също е опасно да се жъне. Но ако може да се прекопаят лозето и другите култури, може да се изкара нещо", смята Димитър.

Областният управител Димитър Иванов заяви, че държавата ще направи, каквото може. "Вече съм дал задача площите, които попадат в заградения район, да се опишат и да се уточнят собствениците и ползвателите им." Той е категоричен, че в 3-километровата зона не може да се прониква и патрули я охраняват денонощно.

От Министерството на отбраната заявиха вчера, че над 140 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски започват прочистване от невзривени боеприпаси в радиус от 3 км от мястото на инцидента. Със заповед на министър Аню Ангелов е създадена организация за оказване на помощ на държавната и местната администрация по ликвидирането на последствията от взрива в складовата база на фирма "Берета трейдинг".

Междувременно от компанията, собственик на взривените складове обявиха, че са наели строителната фирма "Светострой" за ремонтно възстановителни дейности.

Пострадалите от силните детонации да се обръщат за подмяна на счупени стъкла, прозорци, паднали врати и тавани. Всичко това обаче става на базата на констативни протоколи за нанасени щети, се казва в съобщение на "Берета трейдинг".