ДПС се сетиха - не искат пл. Джумая да се казва Римски стадион

Архив Пловдив

14-06-2012, 09:35

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Ахмед Доган се е ядосал на съветниците му в Пловдив

Съветниците от ДПС  внесоха официална декларация в общинския съвет против промяната на автентичните и исторически утвърдени наименования на улици, площади и местности в нашия град.

Позицията на тримата представители на партията на Ахмед Доган идва дни след като местния парламент преименува пл. "Джумая" в "Римски стадион". Тогава съветниците на ДПС гласуваха "въздържал се". Преди два дни до медиите обаче бе изпратено съобщение, че лично лидерът на ДПС е скочил против промяната на името на известния площад и се е ядосал на депутатите му в града.

Декларацията бе изчетена от трибуната на общинския съвет. Подготвена е от Джамисет Джафер, Антон Карагьозов и Бранимир Иванов – съветници от ДПС.

В документа пише "Историческото развитие на града ни създаде пъстра палитра от етноси, религии, общности и имена. Джумаята, Бунарджика, Кършияка, Адата, Хисаркапия са дълбоко вплетени в историята на нашия град и промяната им кореспондира с пренаписване на историята...Затова ние отново и категорично заявяваме, че не сме съгласни с преименуването на исторически и географски обекти, които носят турскоезични наименования..."