Управляващите направиха пореден реверанс към нотариусите

Архив София

14-06-2012, 09:02

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Нотариусите, които ще имат възможност да заменят районите си на действие "поради важни причини и съгласие между тях".

Поредната съмнителна промяна в закон предприеха управляващите от ГЕРБ, пише в. Сега.

Този път от нея ще се облагодетелстват нотариусите, които ще имат възможност да заменят районите си на действие "поради важни причини и съгласие между тях".

Това е една от основните проектопромени в закона за нотариусите и нотариалната дейност, които възлови депутати от мнозинството внесоха вчера в парламента. Сред тях са Красимир Ципов и Емил Радев, които вкарват и отстояват важни изменения, които управляващите на всяка цена искат да прокарат. 

Със сегашните промени в този закон те стават общо 6, откакто ГЕРБ е на власт, което означава по 2 на година и го прави най-изменяния нормативен акт от това управление. Някои от предишните предизвикаха сериозни скандали и породиха съмнения за скрито лобиране, в това число и от шефката на правната комисия Искра Фидосова. Преди да влезе в парламента, тя бе нотариус. Предишните изменения бяха насочени към това депутатите нотариуси да запазят канторите си, докато работят в НС. 

Между двете поправки, вкарани от Ципов и Радев вчера, кога да се свиква общото събрание на нотариусите и за вдигане на едно от наказанията от 1000 на 5000 лв. се промъква и възможността за подмяна на районите. Според вносителите и сега няма пречка това да става със заповед на министъра на правосъдието. Но според тях е необходимо да се запише "с цел попълване на съществуваща празнота в закона да се предвиди изрично, че двамата нотариуси подават съвместно заявление до министъра на правосъдието". С измененията се предвижда при преместването всеки от тях задължително да приеме служебния архив на колегата си. 

На практика това означава, че ако досега е правена такава смяна, тя е била незаконна или поне със сигурност е заобикаляла закона. Сега по закон и след конкурси министърът на правосъдието определя нотариуси за точно определени райони, които да обслужват хората. За да има нов конкурс за попълване на местата, някой трябва да умре или да се откаже. Конкурсът е за точно определен район. "Сегашните изменения дават основание да се предполага, че се правят за конкретни лица, които рано или късно ще станат ясни", коментираха юристи пред "Сега".