Половината бездомни кучета в София са изоставени

Архив София

14-06-2012, 21:04

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

В София официално има над 9200 безпризорни кучета

Всяко второ бездомно куче в София не е родено на улицата, а някога е имало собственик, който в даден момент е решил да го изостави.

Това показват данни на придозащитната организация "Четири лапи", пише в. Дневник.

Така всяка година от улиците се изтеглят под една или друга форма над 4 000 бездомни кучета, но местата им веднага се заемат от изоставени домашни любимци. Според преброяване от 2011 г. в столицата има над 9200 безпризорни кучета.

Позицията на организацията идва след поредния инцидент с нахапан от бездомни кучета в София. Във вторник сутринта снахата на 89-годишния Христо Панков подава сигнал за изчезването му, а вечерта мъжът е открит с изядени крака в градинка до зала "Фестивална". Близо три месеца минаха и от смъртта на проф. Ботьо Тачков, който беше нахапан от глутница безстопанствени кучета в "Малинова долина".

От "Четири лапи" съобщават още, че за периода 2008 до 2011 г. няма нито един наказан собственик, който е изхвърлил кучетата си на улицата. Все още реално не работи и единната база данни, в която трябва да се вписват данните от микрочиповете на домашните кучета, добавят от организацията.

Те посочват, че у нас все още няма работещ механизъм, който да спре масовото изоставяне на домашни кучета и това е в основата на проблема с бездомните животни.