Мъгла покрива плащания по застраховки на общински имоти

Мисия Варна

14-06-2012, 17:15

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Срещу сумите нямало имена на обекти, а само 14-цифров уникален код

В община Варна са затруднени да научат размера на средствата преведени им от застрахователя за щети по имоти общинска собственост.

Проблемът лъсна по време на заседанието на днешната комисия по наука и образование. Повод стана неотложен ремонт на покрива на училище „Васил Априлов“. Пораженията са нанесени още през месец октомври, когато над града се разрази страховита буря и падна проливен дъжд.

Застрахователите са направили необходимите огледи през октомври, а после и още два през януари. И по информация на училищното ръковдство са превели парите по сметката на общината. Въпреки това в школото не са постъпили никакви пари за спешния ремонт.

От ресорната дирекция по наука и образование обясниха, че са направили запитване до общинските финансисти. Проблемът бил, че всяка сума преведна от застрахователя имала 14-цифрен уникален код. Тоест, в документацията не пишело примерно – това са парите за щетите по ОУ „Васил Априлов“, а имало само 14 цифров код.

Този факт възмути съветникът Костадин Костадинов от коалиция „Варна утре“. „Минали са 8 месеца от тогава, а ние все още нямаме информация преведени ли са парите и колко са. Трябва да се знае всеки превод за кой обект е и за каква щета“, категоричен беше Костадинов.

От кметската администрация веднага отговориха, че е направено запитване и до „Армеец“. Но подчертаха, че на база досегашната практика, ръководството на училището не трябва да има големи надежди относно размера на сумата по застраховката.