Вежди Рашидов глобява за тапетите в храма Св. Марина

Архив Пловдив

15-06-2012, 12:15

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

Лепенето на тапети върху стенописите не е съгласувано с културното министерство

Окръжната прокуратура в Пловдив е приключила проверката за установяване наличието или липсата на данни за извършено престъпление при извършване на ремонтните дейности в катедралната църква „Св. вмч. Марина”.

В хода на проверката не са установени данни за извършено престъпление от общ характер. Затова със свое постановление Окръжна прокуратура - Пловдив е отказала да образува досъдебно производство.

Скандалният ремонт в храма обаче, който включваше и облепването на тапети върху стенописите, не е съгласуван с Министерството на културата. От това следва административно наказание за Църковното настоятелство към митрополитската църква.

ПловдивУтре научи, че решението на настоятелството за започване на спешен ремонт е било изпратено за сведение на Надзорния съвет на Пловдивската епархия, сиреч всичко се е знаело от митрополит Николай.  Духовниците от храма обаче ”забравили” да съгласуват намеренията си с културното министерство. А това е задължително.  

При подобни случаи Законът за културното наследство предвижда административно наказание. Копие от прокурорското постановление е изпратено на министър Вежди Рашидов, който ще издаде наказателно постановление и ще трябва да глоби пловдивските духовници.