От Оксфорд потвърдиха за мощите на Св. Йоан Кръстител

Архив Пловдив

15-06-2012, 15:54

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Резултатите ще бъдат представени в документален филм, който ще бъде излъчен по телевизия „Нешънъл Джеографик“ в неделя

Автентичността на мощите на Св. Йоан Кръстител, открити преди две години на остров Св. Иван край Созопол, беше потвърдено от експерти в Оксфорд.

Учени и престижния университет и датските им колеги в Копенхаген направиха съвместно изследване на останките - малки парченца от череп, кости от челюст и от ръка и един зъб, принадлежала на мъж, живял около I век след Христа.

Резултатите ще бъдат представени в документален филм, който ще бъде излъчен по телевизия „Нешънъл Джеографик“ в неделя, пишат „Дейли Мейл“ и „Дейли Телеграф“.

Откритията на учените нито подкрепят, нито опровергават теорията, че откритите останки са именно на Йоан Кръстител.

Българските археолози обаче са категорични, че мощите са на светеца.

Оксфордските учени датираха костта от пръст от дясната ръка към I век, когато се твърди, че е живял Йоан преди Ирод да нареди да го обезглавят. Капацитети от университета на Копенхаген анализираха ДНК от костите и установиха, че те са принадлежали на един човек, вероятно мъж от семейство, живяло в земите на днешния Близък изток.  Там би трябвало да е живял и Йоан.

„Резултатът от изследванията на метакарпалните кости на ръката потвърждават, че става въпрос за някого, живял в ранния първи век след Христа”, заяви проф. Том Хигам от университета в Оксфорд.

„Дали този човек е Йоан Кръстител е въпрос, на който сигурно никога няма да можем да дадем окончателен отговор”.

Различни места по света претендират да имат части от мощите на Св. Йоан Кръстител, но въпреки това не отрича огромния интерес, който предизвика находката.

Голямата джамия в Дамаск претендира, че е съхранявана главата на светеца.  В Турция, Гърция, Италия и Египет също твърдят, че имат мощи на Йоан Кръстител. Претенции, че притежават дясната ръка, с която се твърди, че светецът е покръстил Исус в р. Йордан, имат няколко места, сред които е и православен сръбски манастир в Черна гора.