Синодът призна архонтите

Архив София

15-06-2012, 09:23

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Дядовците приемат правила за издаване на отличието

Св. синод призна отличието "архонт" и узакони вече издадените титли от различни митрополити, пише Стандарт 

Вчера архиереите отмениха решението си от 24 януари 2007 г., според което "в наградния фонд на БПЦ и нейните поделения не съществува званието архонт, то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие".
От заседанието вчера са отсъствали Неврокопският митрополит Натанаил, Кирил Варненски и Неофит Русенски. Както и патриарх Максим, но по уважителни причини - в болница е. Заседанието било председателствано от Йоаникий Сливенски. Дискусията е тръгнала заради писмо на шефа на парламентарната комисия по вероизповедания Йордан Бакалов (СДС) заради решението на Пловдивския владика Николай да провъзгласи Петър Манджуков за архонт.
Синодалните старци обясняват, че преразглеждат решението си от 2007 г., "за да не се създава съблазън и смущение в обществото и в светлината на св. православна традиция, в която съществува молитва за ктиторите, дарителите и благоукрасителите на св. храмове и манастири". До края на юни архиереите ще приемат строг регламент и правилник за даване в бъдеще на отличието. Дотогава никой владика няма право да го връчва.
Решението от 2007-а срещу архонтството противоречи на канона - взето е преди последния Църковно-народен събор и ограничава властта на митрополита, който има пълното право да управлява епархията си, обясниха владици. Архонти се произвеждат от Цариградската и Александрийската патриаршия. Отличието се дава на ктитори за съществен принос в живота на църквата, който не е само финансов, но и духовен. С получаване на отличието архонтите се обвързват и в бъдеще да помагат на църквата. Титлата не поставя архонтите над останалите миряни.