В изкуствен остров като двустаен апартамент гнездят птици от Атанасовското езеро

Архив Бургас

15-06-2012, 08:28

Снимка:

Малко птиче от вида саблеклюн, което се е родило на изкуствения остров

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Наблюденията, проведени от експертите през май, показват, че островчето е абсолютно защитено от скитащите дребни хищници и няма притеснения за малките.

Изкуствен остров, голям колкото двустаен апартамент, служи като родилен дом на редица пернати обитатели на Атанасовското езеро.

Защитената зона с големина 65 кв. м., е предпочитано място за отглеждане на новото поколение на птици, които по принцип снасят яйцата си на земята и често дребни хищници ги изяждат.

Идеята за родилния дом първоначално била да се използва от саблеклюните. Той обаче надминал многократно очакванията на природозащитниците, когато открили, че там се заселили още 7 двойки кокилобегачи и 30 двойки речни рибарки.

Наблюденията, проведени от експертите през май, показват, че островчето е абсолютно защитено от скитащите дребни хищници и няма притеснения за малките.

Проливните дъждове миналия месец обаче са причина за загубата на част от люпилата. Част от яйцата на птиците са изстинали или отнесени от дъждовете. Оцелели са малките на седем двойки саблеклюни. 

„На освободеното от саблеклюните място през юни са се настанили над 30 двойки речни рибарки, най-вероятно в новия родилен дом рибарките отглеждат своето второ резервно люпило”, разказват експертите.

Пилотният за България остров за саблеклюни е един успешен експеримент проведен в рамките на проект изпълняван от БДЗП към програмата LIFE+ на ЕС “Живот за Бургаските езера”, отчитат орнитолозите в региона.