Бургас отличник с водни проекти за 120 млн. лева

Архив Бургас

15-06-2012, 16:05

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Тези 120 млн. лева няма как да се вземат за канализации от таксите на гражданите, в противен случай те са щели да станат огромни, коментира министър Караджова.

Община Бургас е осигурила канализацията на всички селища с над 1000 жители. Това стана ясно днес по време на подписването на договора  за изпълнение на „Интегриран проект за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на кварталите Банево, Ветрен и Минерални бани“. 

Той беше подписан от кмета на града Диимитър николов и министърът на Околната среда и водите Нона Караджова.

"Бургас е отличникът на страната по бързо и успешно реализирани водни проекти. На практика всички неотложни и важни проекти свързани с пречистването на водата и канализацията в община Бургас е чрез проекти. Те са на обща стойност 120 млн. лв", каза министър Караджова.

Според нея, ако екипът в Бургас не е действал бързо и адекватно това не би се случило. "Ако бургазлии трябваше да си правят канализацията със общински средства и да разчитат на събираемостта от такси, то тези проекти биха били невъзможни за реализация", обясни още еко министърът.

Кметът Николов определи настоящият, дългочакан проект, който ще подсигури 6000 жители на общината, като особено сложен. "За нас оперативна програма „Околна среда“ е изключителна възможност, тъй като в следващите 20 години нямаше как със собствени средства да изпълним такива мащабни водни проекти и щяхме да продължим да я караме на септични ями“, каза кметът Николов.

Според него сега, реализираните проекти ще гарантират устойчивостза 50 години напред.

Той обеща следващият ппроект, който ще стартира с евросредства да бъде  за Крайморие, Българово, Черно море и Рудник.

"До седмици сме в министерството с още 13 кашона документи за кандидатстване по проект за тези квартали.

Селата Черно море и Рудник ще бъдат със самостоятелна пречиствателна станция. За Краймороие въпросът е по-сложен, тъй като там строеж на станция не е разрешен, предвид опазване на околната среда. Затова ще бъде направен колектор, който ще бъде включен към градската пречиствателна станция, а трасето ще бъде успоредно на пътя Бургас-Созопол.