Малката Базилика става Музей на мозайките (+)

Архив Пловдив

18-06-2012, 16:12

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Общината ще инвестира 150 000 лв. в археологическия обект

Пловдив ще има Музей на мозайките, обяви кметът Иван Тотев днес. На предстоящата сесия на Общинския съвет на 28 юни градоначалникът ще предложи община Пловдив да инвестира 150 000 лева в археологическия обект, чийто основен спонсор е фондация “Америка за България”.

Идеята на Тотев е община Пловдив да съфинансира реставрационните и консервационните дейности вместо областната администрация. Фондация “Америка за България” дава за обекта 750 000 лв., а Министерството на културата – 150 000 лв.

Кметът съобщи още, че се подготвя документацията да се поиска смяна на собствеността и на Голямата Базилика от държавна в общинска. Проектът в начална фаза.

Кметът Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров са водили официални разговори за прехвърлянето на собствеността на големите културни обекти от държавата на общината, съобщиха от пресслужбата на областна администрация. Категоричното мнение на Димитров е, че всички археологически обекти на територията на града трябва да се стопанисват от общината, която има по-големи възможности да ги поддържа и да привлича финансиране за реставрация по проекти и от наеми.