Кой плаща на "зелените" да протестират?

Архив Пловдив

18-06-2012, 16:53

Снимка:

Ивайло Божинов, Sofiautre.bg

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Вижте как се изкарват пари на гърба на гражданското недоволство

Тези дни социалната мрежа, а и асфалта около Орлов мост завряха от искреното гражданско недоволство. Протестите изразяваха нескритото желание на хората да не допускат повече своеволия в държавата,  да спрат разграбването на републиката ни, да защитят природата, да озаптят лицемерието на онези, които се поставят над народа.

Крайно време е да разкрием истината и да се опитаме да осветлим някои от основните организатори на уж екологичните митинги и протести. Кой стои зад тях и “зелените” фигури, които се появяват от време - навреме по екраните, действително ли са природолюбители. Да видим първо нелицеприятните и почти криминални факти:

До неотдавна съпредседатели на ПП “Зелените” са Андрей Ковачев, Деница Петрова и Петко Ковачев. За справка – в съдебното решение, с което партията е регистрирана в ЦИК за местните избори през 2011 г., ПП “Зелените”  се врича в морал на чистота, но техен основен спонсор е Албена Симеонова. Злите езици, а и документите твърдят, че същата се е занимавала с измами с цел лично облагодетелстване и нечистоплътно е използвала позициите си на екоактивист. 

В момента съпредседатели на ПП “Зелените” са: Георг Тупарев (един от съучредителите на ДСБ), Борислав Сандов и Стоян Йотов. Близки до ПП “Зелените” твърдят, че главен участник в създаването на организацията е Консервативната екологична партия на Филип Димитров.
 
Да погледнем към реалностите:

Политическа партия "Зелените" е основен преговарящ с Правителството по въпросите, свързани със Закона за горите и Мораториума върху добива на шистов газ. Това тя прави под прикритието на различни, инициирани от нея или от нейни членове, "граждански" "протестни" структури. Става въпрос за "Гражданска инициатива срещу технологията за добив на шистов газ", "Коалиция за климата", СДП "Балкани" и редица др. 

ПП "Зелените" станаха известни около искреното желание на българите да няма проучване и добив на шистов газ с дейността на самопровъзгласилите се за организатори Борислав Сандов и Мариана Христова. Акциите на ПП "Зелените" обикновено се провеждат съвместно със структурите на СДС и ДСБ (лицето Стоян Михалев се изживява също като активист в тези протести. Той е и член на председателството на ДСБ-София). Пример за такова единодействие откриваме в протестите в София срещу изграждането на АЕЦ „Белене", реализирани от сестринските структури на трите партии. 

С една дума - за "гражданска инициативност" изобщо не може да става и въпрос, защото гражданите (чрез доброволното им участие в тези благородни каузи) са употребени в името на партийни, идеологически и крайни лобистки интереси.
Интерес буди обаче продължаващата лобистка дейност на зам.-председателя на ПП "Зелените" Борислав Сандов и през 2012 година. 

В края нафевруари Сандов, като представляващ "Коалиция за климата", посещава Виена като лектор по тема за методите и вредите при фракинга за шистов газ. Презентацията му е много интересна. Особено последната част, а именно - частта за алтернативите. Според Сандов, единствената алтернатива на природния газ е добивът на биогаз. Нищо изненадващо, така трябва да разсъждава всеки "еколог". Особено, когато престоят му във Виена е платен от организаторите на "екологичното" събитие. А кои са организаторите? Това са 6 асоциации, свързани с добиване и производство на възстановяеми енергийни източници. И по-точно - на БИОГАЗ.

Тези асоциации на европейско ниво са обединени от The European BiomassAssociation, в която членуват 3 български структури. Ще си помислите, че става въпрос за неправителствени структури. По закон две от тях са точно такива, но на практика това са обединения на едни от основните играчи в българския пазар на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Става дума за “Асоциация за енергийно оползотворяване на биомасата”, за Националната асоциация за биомаса", а третият член е британско-българската фирма забиомаса Balchik Energy. 

Това са организациите, платили за престоя на Борислав Сандов във Виена. 

Дотук добре. Но в главата на читателите изведнъж изплува образът на една красива дама, притежаваща Clever Synergies Investment Fund. Фонд за производство на биомаса, иницииран и управляван от госпожа Цветелина Бориславова. Clever Synergies Investment Fund е член на the European Wind Energy Association. Последната асоциация и Асоциацията за биомаса са създатели и членове на European Renewable EnergyCouncil - една откровено лобистка структура, която работи заедно и с Greenpeace.
 
Защо ви разказваме всичко това?

Оказва се, че ПП "Зелените" работят заедно с Цветелина Бориславова по въпроси, свързани с разширяването на добива на енергия от ВЕИ. Разширяването на последната е свързано със стесняването на енергията от традиционни източници - въглища, дърва, природен газ, нефт. Колкото традиционните енергоизточници са стеснени, толкова печалбата за лобито на ВЕИ е по-голямо. А не е ли това отмъщението на Цветелина Бориславова за изританите нейни протежета от властта?!

Печалбата! Ето къде трябва да търсим движещите механизми, които карат организаторите на протести да действат.

Иначе,  политическата реактивност и сценарии са ясни. Схемата и с шистовия газ, и със Закона за горите е една и съща. Лобито на представителите на традиционните енергодобивни отрасли предлага нещо, социалните мрежи завират от постове на активисти, гражданите се облъчватс привидно  екологични природолюбителски апели и младежите се озовават на улицата. Там ги води искрената им любов към Родината и безмерното им желание да опазят природата й. Организаторите – лобисти потриват доволно ръце, особено след като не си правят труда да уведомят общината за протеста, което пък изкарва срещу тях полицията. Така, само няколко часа след всяка подобна акция, лобистите са по медиите, младежите са по арестите, а  Бойко Борисов трябва ненужно да обяснява. 

Ще попитате къде остана ПП “Зелените”?!

Останаха там, при лобистките пачки – смачкани, многократно пипани, лекьосани и обезценени – като всяка валута по време на бойни действия.