РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Поширана риба в бял винен сос

Архив София

18-06-2012, 18:42

Автор:

Сидония Радева

Всичко от Автора

Не пропускайте шанса да изненадате любимите си хора с отлична храна, приготвена лично от вас по съвет и рецепта на талантливата Сидония!

Кулинарният виртуоз Сидония е поредното авторитетно име, което вече гастролира със собствена рубрика в Sofiautre.bg. Победителката в телевизионното шоу Lord of the Chefs разкрива и днес специално за читателите на нашия сайт тайни от света на кулинарията и културата на хранене.

ПОШИРАНА РИБА В БЯЛ ВИНЕН СОС

Продукти за 2 порции

500 гр. рибно филе - Халибут, Фагри или Калкан
4 кралски скариди
30 мл. зехтин
2 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 глава шалот, нарязан на ситно
1 морков
50 гр. брашно
2 ч.ч. рибен бульон
80 мл. бяло вино - Совиньон Блан
4 аспержи
100 гр. броколи
50 гр. грах
копър
девесил
1 ч.л. сол
черен пипер

За гарнитура:

200 гр. картофено пюре

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Стъпка 1:
Зехтинът се загрява и в него се сотират чесънът и шалотът. Прибавя се морковът, нарязан на ситно и се сотира около минута.

Стъпка 2:
Добавя се брашното и се разбърква до златист цвят. Добавя се и затопленият рибен бульон и се разбърква, като се внимава да не останат бучки.

Стъпка 3:
Към получения сос се добавя виното, предварително почистените аспержи, броколите, грахът и девесил на ситно. Оставя се на тих огън да покъкри около 3 минути. Овкусява се със сол и черен пипер.

Стъпка 4:
Рибните филета и скаридите се пошират във винения сос и се готвят под капак около 5 минути на тих огън.  

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ:

В чиния се слага от картофеното пюре. Отгоре се подреждат рибените филета и зеленчуците, скаридите и от винения сос. Декорира се със стръкове копър и листа девесил.

ДОБЪР АПЕТИТ!