Световната банка увеличава парите за България

Архив Бургас

18-06-2012, 09:27

Снимка:

БНР

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Ще налеят пари в банковата ни система, за да се предотврати недостиг на кредити в Югоизточна Европа.

Световната банка ще увеличи помощта си за българската банкова система, за да предотврати недостиг на кредити в Югоизточна Европа,

заяви шефът на международната финансова институция Робърт Зелик пред британския в. "Обзървър". Според него дълговите проблеми в Европа могат да засегнат периферните страни и развиващите се икономики.

През януари т.г. България и Световната банка подписаха Меморандум за разбирателство за партньорство и оказване на техническа подкрепа за изпълнението на структурните фондове на ЕС. Документът е фокусиран върху предоставяне на аналитични и консултантски услуги с цел засилване на усвояването от България на фондовете от ЕС.

В интервюто Робърт Зелик казва, че Световната банка предприема защитни мерки за търгуващи с Европа държави от Северна Африка и франкофонските страни от Западна Африка.

"Несигурността на пазарите започва да увеличава риска за развиващите се икономики. Вторичните ефекти правят живота по-труден за всички и Световната банка се концентрира върху проекти, които да продължат с подходящите инвестиции, както и да защитим най-слабите, ако има втора глобална криза", казва той. 

На започващата днес среща на Г-20 в Мексико Робърт Зелик, чийто 5-годишен мандат изтича в края на юни, казва, че ще предупреди лидерите, че Европа заплашва да повтори ефекта от рухването на банка "Лемън Брадърс" през 2008 г. и да предизвика втора глобална криза с тежки последици за развиващите се държави.

"Призовавам тези страни да се готвят за последиците от критични събития в еврозоната", допълва американецът по повод парламентарните избори в Гърция. "Европа може би ще успее да се измъкне полека от всичко това, но рисковете се увеличават. Съветвам развиващите се държави да се подготвят за несигурността, идваща от еврозоната и финансовите пазари, като избягват трупането на краткосрочни дългове и да обърнат внимание на това, което ще им донесе дългосрочен растеж - инфраструктурата и човешкия капитал".

В интервю за сп. "Шпигел" Робърт Зелик порицава европейските лидери, че действат прекалено късно и са направили малко за решаване на дълговата криза в еврозоната. Той ги призовава бързо да се активизират.

ИДЕЯ

Френският президент Франсоа Оланд е изготвил план за европейски икономически растеж "с незабавен ефект", писа седмичникът "Журнал дьо диманш". Изданието се е сдобило с копие от документа, озаглавен "Пакт за растеж в Европа", който бил изпратен от Елисейския дворец до ръководителите на държавите от ЕС.

Официално планът, предвиждащ наливането на 120 млрд. евро в европейската икономика, ще бъде представен на предстоящата в края на другата седмица в Брюксел среща на върха на ЕС. 

Мерките, които предлага Оланд, включват въвеждането на данък върху финансовите транзакции, инициативи за стимулиране на заетостта сред младите хора и др. Необходимите 120 млрд. евро ще да дойдат от структурните фондове на ЕС, Европейската инвестиционна банка и от т.нар. "проектни облигации", издавани съвместно от по няколко европейски страни за финансирането на големи инфраструктурни проекти.