Още 3 години поне преди добив на газ от морето

Архив Бургас

18-06-2012, 09:33

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Вторник е крайният срок за подаване на оферти за проучване и добиване на конвенционален газ. Едва в средата на юли от ведомството ще оценят офертите. 

Едва след три години ще добиваме природен газ от Черно море.

Това стана ясно от думите на икономическия министър Делян Добрев пред Нова телевизия, предава в. Сега. Добрев припомни, че във вторник е крайният срок за подаване на оферти за проучване и добиване на конвенционален газ. Едва в средата на юли от ведомството ще оценят офертите. 

Спечелилата фирма обаче освен проучване и сондажи, ще трябва да направи и сеизмологични проучвания. Това по думите на Добрев ще отнеме няколко години. "Не мога да кажа, че още следващата година ще има дълбок добив на газ", каза Добрев. Той обясни, че това не са единствените находища на газ у нас. 

Има такова находище и в Ловеч, където при първия сондаж е показало наличие от 3 милиарда кубически метра. Там проучвателната фаза е приключила и добив може да започне в началото на следващата година. Според Добрев имаме големи залежи на газ в Черно море, които могат да задоволят потреблението на страната за десетки години напред. 

Добрев отрече, че с корекцията на мораториума за шистов газ се отваря вратичка за използването на технологията „фракинг”. Разрешават се сондажи над 20 бара, което досега е ограничавало добива на конвенционален газ. За сметка на това се забранява добивът на шистов газ в пясъци и подобни терени. 

Проектът за АЕЦ "Белене" е спрян, защото правителството не успя да осигури стратегически инвеститор, коментира Делян Добрев. Само за месец процентът на усвоените европари по програма "Конкурентоспособност" се е увеличил с 2 на сто.