Паркове и градини кастрят в час пик (снимки)

Архив Пловдив

19-06-2012, 09:35

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Чистят улици и храсти в най-големия трафик

Часът е 8.30. Мястото – натоварения булевард "Христо Ботев" в Пловдив /западното платно срещу сградата на Стоматологичния факултет/. Повече от 50 автомобила са набили спирачки и чакат. “Сигурно има пътен инцидент” си мислят шофьори и пътници в градския транспорт. Слава Богу, катастрофа няма… 20-ина служели на “Градини и паркове” режат клони на храсти. Сложили са конуси, за да отклоняват движението и са паркирали на платното камион, за да си товарят боклука. Ми, работят си...

Това е сутрешна гледка в Пловдив. Разликата е, че днес чистачките са там, утре на друга улица. Времето – едно и също – най-натовареното.

Всеки ден из града шетат най-малко 200 служители на общинското предприятие. Като прибавим и сезонните работници, цифрата стига 300.

“Казал съм им да не чистят в часовете пик, но какво да се прави. Ще проверя сигнала”, отговори лаконично директорът на “Градини и паркове” Стоян Алексиев. “Вие какво предлагате?”, ни пита общинският шеф.

Много просто, г-н Алексиев. Вместо да започват работа в 7 часа и да се чисти между колите, да се направи друг по-удачен, пък и по-безопасен график.

Нали сме в Европа. Да вземем пример от тях. През деня там не се виждат служители по улиците и градините. Ставаш сутрин и булевардите са измити и цветята полети...