Фандъкова: Кастрация без пари на домашни кучета във всяка клиника

Архив София

19-06-2012, 07:56

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Вече се изчислява каква сума може да бъде заделена от бюджета, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при срещата й с екоорганизации.

Столичната община и ветеринарният съюз ще разработят програма, при която всяка кастрация на домашно куче в София да е безплатна за собствениците, а манипулациите да се плащат от кметството, пише 24 часа.

Идеята е това да става във всяка ветеринарна клиника, а не, както е сега, само в двата общински кастрационни центъра в Сеславци и Долни Богров. Вече се изчислява каква сума може да бъде заделена от бюджета, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при срещата й с екоорганизации.

Ако сумата се окаже голяма, ще плащаме кастрацията само на социално слаби стопани, които искат кучето им да бъде обработено, но не могат да си го позволят. Искаме да улесним хората и повече собственици да се възползват от предложението и да не плащат такса куче. Парите ще се дават на клиниките само при строга отчетност и при цените на манипулацията в общинските приюти, които са 40-50 лв., уточни Фандъкова.
Общината е предложила няколко терена на австрийска организация и на "Помощ за животните - София", които са поискали да построят кучкарници. Само единият ще е за 200-300 животни. Три милиона лева пък ще бъдат отпуснати от Столичния общински приватизационен фонд за построяването на нов приют за 2000 псета в Кремиковци.
До седмица пък общинските експерти и екоорганизациите трябва да разработят методология с ясни критерии за определяне на агресивността на кучетата. Така ще се сложи край на случаите животни, нападнали човек, да се оказват недостатъчно агресивни и да не могат да бъдат евтаназирани.

Фандъкова отново настоя за законодателни промени, които да премахнат надзорничеството на кучета и да заложат изработване на национална програма и регистър за справяне с проблема. Тя се договори с екоорганизациите да провеждат срещи всяка седмица.

"Давам си сметка, че всички искат да чуят от мен, че още утре няма да има кучета по улиците, но не мога да го кажа. От 3 месеца наблюдавам лично изпълнението на всички мерки за решаване на проблема и нося отговорност за тях. Съкращаваме максимално всички срокове, за да може до 1 г. кучетата да са намалели наполовина", подчерта Фандъкова.