Випуск 2012 е с най-слаб успех на матурите за последните 5 години

Архив София

19-06-2012, 08:26

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

9300 абитуриенти с двойки отиват на поправителната сесия през септември

Тазгодишният випуск може да се "похвали" с най-слабите резултати на задължителната матура по български език и литература за последните 5 години - откакто зрелостните изпити бяха обявени за задължителни, пише в. Сега.

Обобщените данни за представянето на дванайсетокласниците на матурите бяха представени вчера от министерството на образованието.

Средната оценка по български език и литература е 4.18. Миналата година средният резултат за страната беше 4.49. Двойкаджиите са 3336, докато миналата година са били 2391. 35 зрелостници от тазгодишния випуск имат 0 т., а само един ученик в цялата страна е получил максимален резултат от 100 т. Пълните шестици са 181, тъй като 6.00 се пише за получени над 95 т. На матурата по български език и литература тази година се явиха 60 791 ученици. Най-масовият резултат е "Добър" - такава оценка са получили 35.09%. С "Много добър" са оценени писмените работи на 28.49 на сто от явилите се. 21.42% са взели изпита на косъм - с тройка.

Най-добре са се представили учениците от София-град, Кърджали и Софийска област, най-слаби са постиженията в Разград, Търговище и Шумен. Най-голям е сривът на средните резултати на учениците от Софийска област, прогрес са постигнали връстниците им от Търговище и Силистра.

Зрелостниците срещат най-големи затруднения при задачите за правопис и граматика. По литература се затрудняват от задачи, свързани с фигури и тропи, литературни направления, елементи на сюжета. Най-лесно се справят със задачите за разбиране на текст и извличане на информация, както и с разпознаване на автор и творба.

От 2009 г. досега с около 20% намалява делът на вярно решените задачи с отворен отговор, с които се проверяват знанията за правописната, граматичната и лексикалната норма. Преди 4 години делът на вярно отговорилите е бил между 72 и 83%, а през 2012 г. той вече е между 50 и 59%. Двойно се е повишил делът на верните отговори на задачите за прилагане на пунктуационните правила.

Темата за есето "От здравия разум до поетическото безумие" по текст от "Под игото" на Иван Вазов е отказала 30% от абитуриентите и те са предали бял лист. Сред грешките на дванайсетокласниците при решаването на тестовете са, че не четат внимателно условието на задачата и след това не я изпълняват правилно, отбелязват повече от един отговор, дават твърде кратки или твърде дълги отговори, преписват текстовете от задачите, без да създават собствени. "Резултатите не означават, че учениците са по-неграмотни. Задачите проверяват в по-голяма дълбочина проверяваните компетентности", коментира Евгения Костадинова от МОМН.

След като миналата година отстъпи първото място на Националния учебен комплекс в Горна баня, тази година Американският колеж се връща начело на класацията на училищата с най-добри постижения по български език и литература. Втора е Немската гимназия в София. За първи път в Топ 10 попада и частната професионална гимназия "Аркус" във Велико Търново. В дъното на таблицата са зрелостниците от Професионалната гимназия по селско стопанство "Св. Кл. Охридски" в Кюстендил със среден резултат 2.64. Близо до тройката с 2.82 са и връстниците им от Професионалната гимназия по селско стопанско в Ружинци. С изключение на столичното 94-то СОУ "Д. Страшимиров" останалите училища с най-ниски резултати са професионални гимназии от Разград, Бяла, Бургас, Монтана, Казанлък и София. 

Увеличава се броят на учениците, които няма да вземат диплома за средно образование. Тази година на поправителната сесия през септември отиват 9300 зрелостници, които са изкарали поне една двойка. На втория изпит по предмет по избор се явиха 62 040 гимназисти. М.г. двойкаджиите през юни бяха близо 7000. 1446 ученици имат две двойки на изпитите, 2-ма ученици от страната имат пълна нула и на двата изпита. 87 са пълните шестици на матурата по избор, 51 ученици имат две пълни шестици. С отлични оценки между 5.50 и 6.00 са 5038 гимназисти.

Подобряват се оценките по химия, физика и биология и по английски език. Наред с оценките по български език и литература резултатите се влошават по математика, история, география и чуждите езици с изключение на английския, отчитат още от МОМН. Няма предмет с драматичен спад, няма и значими разлики по региони, успокои Евгения Костадинова, шеф на дирекция в МОМН. Тя коментира като положителен факта, че резултатите по природните науки са по-високи, тъй като в международен план усилията са насочени към популяризирането им.

Най-добри са резултатите по испански език - 74.49 т. от 100 възможни, най-ниски са постиженията по география - 41.57 т., макар че този предмет е най-желаният за втората матура. На него са се явили 19 859 ученици. Просветните експерти коментираха, че тази година зрелостниците имат по-мотивиран избор и броят на желаещите да се явят по различните предмети се разпределя по-хармонично за разлика от предишните години, когато почти половината от желаещите се записваха за матура по география.

От МОМН обещаха, че броят на задачите с отворен отговор ще се увеличава. Предстои и анализ на оценките от матурите и от вътрешното оценяване на учениците и там, където има голямо разминаване, ще се правят препоръки, каза зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. 



НАЙ-ДОБРИ ПОСТИЖЕНИЯ ПО БЕЛ (с над 10 ученици )

Американски колеж София 5.70

91-ва немска гимназия София 5.67

Езикова гимназия "Пловдив" 5.62

164-та испанска гимназия София 5.61

I английска гимназия София 5.54

Класическа гимназия "К.-К. Философ" София 5.54

НУККЛИИЕК София 5.51

ГПАЕ "Гео Милев" Бургас 5.49

ЧПГ "АК - Аркус" В. Търново 5.49

I езикова гимназия Варна 5.48

73-то СОУ София 5.47

ГПЧЕ "Христо Ботев" Кърджали 5.46