Премиерът на Румъния плагиатствал докторската си дисертация?

Новините

19-06-2012, 12:00

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Румънският премиер Виктор Понта не е посочил източниците на докторската си дисертация, защитена в университета в Букурещ, заради което е обвинен в плагиатство.

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта е заподозрян в плагиатство, съобщи Дневник, като цитира информация на "Ройтерс".

Новината е била разпространена от румънското списание Nature. В статията на списанието пише, че по данни на изданието повече от половината от докторската дисертация на Понта, защитена в университета в Букурещ, е била взаимствана, без да се посочат източниците. Дисертацията е била свързана с Международния наказателен съд.

Понта заяви, че е готов на всякакви проверки и категорично отрече обвиненията в плагиатство. Доказателствата за плагиатство са повече от достатъчни, смята в същото време главата на румънската висша атестационна комисия Мариус Андрух.

Виктор Понта оглави румънския кабинет в края на април 2012 г. след като парламентът на държавата одобри вот на недоверие срещу правителството на Михай Разван Унгуряну. Нарастващият скандал за плагиатство е нов етап в политическата криза в страната, коментират анализатори.

През 2011-2012 г. редица европейски политици загубиха постовете си заради плагиатство при подготовка на дисертацииите си. Така през март 2011 г. Карл Теодор цу Гутенберг загуби поста си на министър на отбраната на Германия, а през април 2012 г. по подобна причина поста си напусна президентът на Унгария. Двамата също така са лишени от научните си степени.