Домове за деца по европроекти остават без пари от бюджета

Архив Бургас

20-06-2012, 09:05

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Вече 81 общини са кандидатствали с архитектурни проекти на услуги от семеен тип и за работа с деца от уязвимите групи.

Новите услуги от семеен тип, които масово се разкриват в момента по различни оперативни програми като част от амбицията на правителството на ГЕРБ да изведе децата от домовете, може и да затворят врати след края на програмния период заради липса на финансиране.

Според социалния зам.-министър Валентина Симеонова основният риск пред тях е да останат без финансиране от бюджета, след като спрат да получават европари. Вече 81 общини са кандидатствали с архитектурни проекти на услуги от семеен тип и за работа с деца от уязвимите групи, похвали се тя по време на работна среща за деинституционализацията.

Симеонова беше категорична, че законът за детето, в който се предвиждаше от началото на 2013 г. да се забрани настаняването на бебета в институции, със сигурност ще остане за следващия мандат. "Лично моето мнение е, че в края на мандата не е време за такива иновационни идеи", обяви тя. Според нея покрай многото спорове и опити да се угоди на всички при бързо приемане на закона той може да се окаже и по-лош от сега действащия Закон за закрила на детето.

Статистиката, свързана с извеждането на децата от институциите, обаче според Симеонова показва, че се работи в правилна посока. В домовете за медико-социални грижи например ГЕРБ е заварил 2334 бебета, а в края на 2011 г. те са 1820. В домовете за деца с увреждания броят на настанените малчугани е намалял от 956 на 768. Най-сериозно е намалението в домовете за деца, лишени от родителски грижи - от 3340 на 2167.

Една от причините е лекото отпушване на осиновяванията след влизането в сила на новия Семеен кодекс от октомври 2009 г., в който беше регламентирано, че непотърсени половин година деца влизат в списъците за осиновяване, както и ако родителите им не предложат план за прибирането им у дома. Така при осиновени 746 малчугани през 2009 г. през 2011 г. те вече са 952. Преди промените осиновяванията средно на година бяха около 500.