Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов и Поли Генова закриват София Прайд

Архив София

21-06-2012, 14:23

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

В шоуто ще се включи цяла плеяда обичани български звезди. Всички те ще пеят напълно безвъзмездно, защото подкрепят равенството и човешкото достойнство на всички хора, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност.

Петото - юбилейно шествие София Прайд ще завърши с голям концерт на същото място.

Участниците на него ще започнат да се събират пред Паметника на съветската армия в 16:00 часа на 30 юни.

В шоуто ще се включи цяла плеяда обичани български звезди. Това са Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов, Поли Генова, Цветелина Чендова и нашумялата момчешката банда Voice of Boys. Всички те ще пеят напълно безвъзмездно, защото подкрепят равенството и човешкото достойнство на всички хора, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност.

Мария Илиева е известна с активната си подкрепа за ЛГБТ* общността. През 2010-та тя записа видеопослание, с което насърчи хората да се присъединят към шествието на гордостта. По повод участието си в тазгодишния прайд, Мария сподели: ''Тази година имам щастието не само морално, а и с присъствието си да подкрепя София Прайд. Най-хубавото на това събитие е, че не просто показва различната гледна точка и се противопоставя на омразата и предразсъдъците, а го прави по позитивен, цветен и изпълнен с обич и щастие начин. България и светът имат нужда от любов.''

Пламен, Константин, Мартин и Недислав, събрани от музикалния риалити формат „X Factor“, също са развълнувани от възможността да пеят за тази кауза. ''Много се радваме, че получихме така внезапна покана да участваме в София Прайд. Напоследък всичко се движи толкова бързо, появяват се все повече и повече вдъхновяващи събития, от които ние ставаме част, и това ни прави изключително щастливи. На първо място подкрепяме София Прайд, защото НЕ толерираме дискриманицията, във всичките й форми и проявления. Вярваме, че всяко човешко същество има нужда от разбиране и подкрепа. И разбира се, мислим, че събитието ще внесе цвят в столицата и ще зареди всички с много лятно настроение. В крайна сметка, всички сме хора и би било чудесно, ако съумяваме да се забавляваме заедно, колкото и различни да сме.''

Част от песните в програмата на концерта са тематично свързани с мисията на събитието. В "Love Unlimited" (Любов без граници) на Софи Маринова се разказва за любовта, която „няма граница, език и цвят; равна е за всички в този свят". Любовта не е ограничена и до пола на партньорите – чувствата между двама мъже и между две жени могат да бъдат също толкова силни и дълбоки, колкото тези между мъж и жена.

С енергичното парче "На инат", избрано от родната публика да представи България на миналогодишната Евровизия в Дюселдорф, Поли Генова се обръща към младите хора с призив за борба срещу несправедливостта в заобикалящия ни свят. "От кой зависи? Да – от теб и мен!". Успехът на каузата на София Прайд зависи от активната гражданска позиция на ЛГБТ хората и техните поддръжници.

София Прайд е съчетание от социално-политически протест и развлекателни елементи. Основните цели на прайда са да повиши видимостта на ЛГБТ общността, да поддържа обществения дебат за приемането й и да покаже на всички нехетеросексуални българи, живеещи в страх и срам, че не са сами. На събитието ще присъстват европейски политици, дипломати, български и международни организации и, разбира се, хиляди обикновени българи, които искат да живеят в общество, свободно от хомофобия.

Шествието и концертът ще бъдат предхождани от множество културни събития. В „София Прайд Арт седмица“ участие ще вземат 7 автора, чиито творби ще бъдат представени в няколко столични заведения между 23 юни и 4 юли. В рамките на „София Прайд Филм Фест“ ще бъдат показани 5 пълнометражни и 4 късометражни филма от 12 държави. Програма на събитията можете да намерите на sofiapride.info.