Разкриха колко милиона лапа София от паяци

Архив София

21-06-2012, 15:10

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

"Егида" и "Галатея" странно приключили годината на загуба

Центърът за градска мобилност, който отговаря за паркирането и градския транспорт, има най-голяма печалба в София през изминалата година.

Дружеството е реализирало 3 830 000 лв. печалба от събраните средства от билети, талони за синя зона и глобите за паяци и наказателни паркинги. Това показват данните от финансовите отчети за 2011 г. на дружествата, които бяха представени днес на пресконференция от зам.-кмета по финанси и бюджет Дончо Барбалов.

В началото на годината Столичния общински съвет прие промени в цените точно в картите за градския транспорт и синята зона. Спрени бяха някои видове карти, с което част от гражданите трябва да купуват по-скъпи еквиваленти. Цената на паркирането в синята зона от есента ще се увеличи от 1 на 2 лева на час. Въведе се и нова зона, наричана зелена, която ще струва 1 лев на час. (вижте кои райони обхваща новата зона). Увеличи се с един час и времето, за което важат зоните - от 8.00 до 19.00 ч.

Според отчета 15 търговски дружества и 27 лечебни заведения са завършили годината с печалба - общо за 34 120 000 лв. След Центъра за градска мобилност са "Метрополитен" с печалба от 2 580 000 лв., "Чистота - Искър" - 1 490 000 лв., както и "Пазари "Възраждане" - 1 446 000 лв.

Шест от дружествата са приключили годината със загуба. Това са ВиК, "Озеленяване", "Лозана", охранителната "Егида" и стопанисващата лагери "Галатея". Балансовата комисия на одита, в която са включени общински съветници и представители на администрацията, е препоръчала се изготви финансова проверка в "Галатея", Диагностично-консултативните центрове 10, 13, 29, 30 и Медицински център 4.

Общият брой общински търговски дружества е 67, от които 47 са лечебни заведения. Работещите в тях са 14 353. За 1 лв. приходи се изразходват 96 ст. в общински търговски дружества. Това означава, че Столичната община печели по 4 ст. на левче, или за изхарчени 100 лв. печалбата е 3.87 лв. Наблюдава се подобрение спрямо 2010 г., включително и при лечебните заведения.

Барбалов ще предложи на Столичния общински съвет "Метрополитен" и Столичния електротранспорт да не плащат на дивиденти. Така те ще използват общо 4.4 млн. лв. за инвестиции в метрото и изплащане на задълженията към транспортните оператори. Ако се приеме, общината пък ще получи 4.9 млн. лв. дивиденти, като се изключват лечебните заведения, които трябва да инвестират печалбата в дейността си, както и Столичният електротранспорт, заради заем за доставката на 30 нови тролейбуса.