След обикновените кръвопийци и тигров комар идва във Варна

Мисия Варна

21-06-2012, 13:23

Снимка:

АРХИВ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Цяла Варна реве от нашествието на комарите

Много опасният и заразоносещ тигров комар заплашва Варна.

Тигровият комар е азиатски вид, който разнася десетки непознати у нас зарази. От екзотичния вид вече има намерени единични бройки около Шкорпиловци, а в съседните страни се е разселил отдавна. Това съобщи шефката на "Кен" - фирмата, която пръска срещу комари във Варна д-р Тодорка Трифонова. По думите й този вид комари се разселват много бързо и ако не се реши спешно вече съществуващият проблем с нашествието на обикновените кръвопийци във Варна, можем да очакваме тигровият им събрат също да се появи.

"Огромен е проблемът с комарите, климатът тази година е тропически", поясни Трифонова. Думите й потвърди и шефката на здравната дирекция в общината д-р Станка Маринчева. Тя уточни, че навсякъде, където районните кметства са заявили се пръскало. Реално обаче до сега срещу комари във Варна е обработвано само на две места - дерета в район "Приморски" около Морската градина и Аспарухов парк.

От район "Младост" за заявили 1300 дка за обработка срещу кръвопийците. Във "Владиславово" пък искат да се напръскат 300 дка. "Одесос" са подали заявка за обработка също на около 300 дка. Проблемът обаче бил административен. Общината е получила заявките, но все още не изпратила възлагателните писма до фирмата изпълнител, на базата на които тя да започне да пръска. "Понеже съм наясно със сериозността на проблема по спешност довечера ще напръскаме 50 дка площи на детски градини, площадки и междублокови пространства в "Аспарухово" без да сме получили възлагателно писмо", посочи шефката на фирмата за пръскане.

Цяла Варна е ревнала от летящите кръвопийци показа проверка на ВарнаУтре.бг. Клиенти на открито заведение в район "Аспарухово" буквално си тръгнали малко след като пристигнали заради хапещите насекоми. От заведението разказали, че в района било пръскано няколко пъти, но промяна не се усетила. "Или комарите тази година са мутанти или препаратите, с които пръскат не вършат работа", коментираха потърпевши. Продължава нашествието на комари и в "Младост", не само в едноименния спортно-развлекателен комплекс, а целия квартал. 

Плажовете също бъкат от комари. Родители пък се оплакаха, че прибирали отрочетата си от детските градини "надупчени" от кръвопийците. 

Проблемът с комарите тази година не е само във Варна. Заради масово нашествие има Национално предписание за пръскане срещу хапещите гадини.