ДПС поиска предизборна агитация на майчин език с превод

Новините

21-06-2012, 15:47

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ДПС поиска промяна в Изборния кодекс, даваща възможност при необходимост и при осигуряване на превод, предизборната агитация да може да се води не само на официалния за страната български език, но и на съответния майчин език на избирателите.

Промяна в Изборния кодекс, даваща възможност при необходимост и при осигуряване на превод, предизборната агитация да може да се води не само на официалния за страната български език,

но и на съответния майчин език на избирателите, поискаха от ДПС, съобщи Дненик като цитира зам.-председателя на формацията Лютви Местан.

Депутатът припомни, че подобна препоръка се дава и в доклада на наблюдателите от ОССЕ, били в България на последните местни и президентски избори. ДПС съзнава напреженията, които съществуват в обществото и затова не предлагат толкова рестриктивен текст, колкото в препоръките на международните наблюдатели, а се иска агитацията на майчин език да е само при необходимост. Освен това задължително ще има и превод и така ще се знае значението на всяко послание, отбеляза Местан.

Промяната се налагала сега, тъй като с приетия преди последната кампания Изборен кодекс изрично се записало, че агитацията трябва да е на български. Така всеки кандидат или политик, който се отклонял от разпоредбата, можел да бъде подвеждан под отговорност.

Подходът ни е изключително прецизен, балансиран, и в никакъв случай не в противоречие с Конституцията, че официалният език в България е българският, заяви зам.-председателят на ДПС. "Прекалено манипулативно се чете основният закон. Тук имаме ясен текст, че официалният език в България е българският, но, наред с този текст в чл. 36 от Конституцията се казва, че гражданите, за които българският език не е майчин, наред със задължението да изучават български език, те да могат изучават и ползват своя език. Обърнете внимание на думата "ползват", никъде не се казва къде може да се реализира това право – дали само в неофициална среда, или в официална среда. В същия текст се казва, че случаи, в които се ползва само официалният език, се уреждат в закона", каза Местан. От ДПС внасят и текстове за публичност в работата на Централната избирателна комисия, на останалите изборни комисии и администрация. Идеята е на заседанията на ЦИК да могат да присъстват представители на политически партии, кандидати, застъпници, наблюдатели - български и чужди, журналисти - без ограничение. От партията искат още всички протоколи на ЦИК да бъдат качвани на сайта им, включително и за начина, по който гласуват членовете й.

Предлага се  също така заседанията на ЦИК да се предават онлайн.

Управляващите от ГЕРБ декларираха, че категорично няма да подкрепят искането на ДПС за кампания на друг език, извън българския. На свой ред те обвиниха формацията на Ахмед Доган, че тълкува превратно основния закон.