България била основен източник за бели робини

Архив Бургас

21-06-2012, 08:31

Автор:

в. Новинар

Всичко от Автора

Жените и децата стават жертви на трафик най-често по курортите и граничните райони. 

България си остава основна страна за износ на бели робини. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ относно България. Страната ни е източник и в по-малка степен транзитна зона за трафик на жени и деца с цел сексуални услуги. 

Докладът е от юни 2012 година, а данните в него се отнасят за 2011 година. Обхваща общо 185 държави, които са разделени в три основни групи. В първата са поставени страните, които покриват минималните изисквания за защита на жертвите от трафик. България попада във втората група. В тази група са всички държави, които не прилагат изцяло стандартите, но пък полагат големи усилия за това.

Жените и децата стават жертви на трафик най-често по курортите и граничните райони. След това те се насочват към страните от Западна Европа, САЩ, Южна Африка, както и към съседни държави – Турция, Кипър и Македония. Освен за сексуслуги те се „изнасят” и с цел принудителен труд. Българи често извършват такъв в Гърция, Италия, Испания, Чехия, Швеция, Норвегия, Кипър и Ирак. Много български деца пък са заставяни да крадат и да просят по улиците на страната, както и в Гърция, Италия и Великобритания.

Най-уязвими са жените и хлапетата от ромски произход. В доклада обаче се посочва, че България е изпратила в затвора значителен процент от обвинените за трафик на хора. Препоръчват на страната ни да продължава с усилията по разследване и осъждане на служители, замесени в трафик.