Цели отрасли са под заплаха да останат без кадри

Архив Бургас

21-06-2012, 08:32

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Повечето от квалифицираните специалисти на ключови длъжности са в предпенсионна възраст, младите завършват ненужни специалности.

До няколко години цели отрасли ще останат без подготвени кадри, предупреди директорът на Центъра за професионално обучение към Българската стопанска камара Даниела Симидчиева

по време на международната конференция "Предприемачество и образование" в "Албена". Тя се позова на данни от проучване в рамките на проекта на БСК "Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони". Той е финансиран със средства от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Данните от проучването сочат, че повечето от квалифицираните специалисти на ключови длъжности са в предпенсионна възраст. "Висшистите не са малко, но повечето от тях са със специалност право и публична администрация, а от тях икономиката в момента има най-малка нужда.

Най-голяма е нуждата от специалисти в тежката промишленост - 29.5% от работодателите там страдат от недостиг на качествени работници и служители, леката промишленост (23.5%), сферата на финансите - 18.2%. Всяка трета голяма фирма с над 250 души също се оплаква от липса на подготвени хора.

През последните 10 г. се наблюдава и трайно увеличение на неграмотните, което ще оказва трайно отрицателно влияние върху качеството на работната сила през следващите 10-15 г., твърди Симидчиева. Тревожните данни на БСК се потвърждават и от изследване на икономическия и социален съвет от м.г., което показа, че в следващите 10-15 г. на пазара на труда ще излязат близо 250 000 неграмотни българчета, отпаднали от училище през последните години. Още 250 000 незавършили дори основно образование са вече там.

Допълнителен проблем е влошаването на придобитите образователни знания и умения на младите до 24 г. Даниела Симидчиева припомни данни от друго голямо изследване на БСК и НЦИОМ от 2010 г. сред 5830 фирми за състоянието на бизнеса в условията на икономическа криза. Там 56% от анкетираните мениджъри определят липсата на квалифицирани кадри като трудност за тяхното развитие, а всеки пети - като голяма трудност. Заради липсата на подготвени кадри над 10% от работодателите се затрудняват да кандидатстват за еврофинансиране с различни проекти.

Нивото на завършено образование и професионалната квалификация е сред основните фактори за коефициента на заетост, отчитат от БСК. През 2011 г. коефициентът на заетост сред лицата с висше образование (15-64 г.) е бил 86.4%, при тези със средно образование е 72%, с основно - едва 37.3%, а с начално и по-ниско - 31.9%.

Сред хората със средно образование с придобита професионална квалификация обаче коефициентът на заетост е по-висок (77.3%), отколкото сред тези със средно общо образование. Младите между 25 и 34 г. са сред най-засегнатите на пазара на труда в кризата, докато най-слабо тя се е отразила върху хората на възраст между 55-64 г. и 34-44 г.