Хайки в болниците

Архив Бургас

21-06-2012, 09:05

Снимка:

livenews.bg

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Контрольорите открили в една от болниците, че на титулната страница от пациентските досиета на няколко болни били записани само имената, без да са нанесени анамнезата, статусът, направените изследвания.

Здравната каса влезе в болниците и от началото на месеца върви общодържавна проверка. Над 100 инспектори, разпръснати в различни райони на страната,

се опитват на принципа на внезапната ревизия, да хванат липсващи пациенти, които уж трябва да са на легло, неизрядна документация и надписани диагнози.

"Тъй като не можем да започнем проверката, без да вземем представители от районната здравна каса, изтича информация за стартиращите проверки в областта", заяви пред "Труд" д-р Пламен Цеков, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). И продължи: "Но даже тази преднина не помага да се отстранят доста от допуснатите нарушения."

Сред най-фрапантните случаи, който са с трагикомичен оттенък, е проверка в хасковска болница. "Контрольорите открили, че на титулната страница от пациентските досиета на няколко болни били записани само имената, без да са нанесени анамнезата, статусът, направените изследвания", разказа д-р Цеков. Хората му хванали нарушението и накарали персонала да снима неизрядните документи на ксерокс. Когато обаче сестрите ги върнали обратно, те... вече били изрядно попълнени.

"Разбира се, ние не сме жандармерия, та да реагираме по друг начин, освен да предложим на регионалната каса да не заплати за тези случаи", добави д-р Цеков.

Първите проверки, които приключиха, са в областите Видин, Монтана и Враца. Там са инспектирани 11 лечебни заведения. В Монтана например трима пациенти не са били открити в болницата, когато контрольорите са броили легла и болни. Най-много са нарушенията при воденето на документацията - липса на подписи, анамнези, обективно състояние, предоперативни епикризи, показва справка, изготвена от НЗОК по молба на "Труд".

В момента се обобщават резултатите от проверките в Силистра, Русе, Пазарджик, Смолян, Търговище, Шумен, Пловдив, Разград, Кърджали и Хасково, казаха още от НЗОК. Според изчисленията дотук инспекторите ще напишат глоби най-малко за 300 000 лв.

Една от най-санкционираните области преди масовата проверка е Бургаска. Там от началото на годината до края на май са извършени 41 инспекции в 22-те лечебни заведения.

Наложени са глоби за 39 500 лв., а при предварителния контрол са зачеркнати клинични пътеки за 62 450 лв., т.е. тази сума няма да се преведе. И в Бургаско, както в повечето области, от години основното нарушение е неизрядна медицинска документация.

Във Варненско пък хванали случаи, при които на освободени от потребителска такса инвалиди в болниците вземали пари за всеки ден престой. Установено е също, че лечение, което е могло да се осъществи в домашни условия, е било извършено в лечебно заведение.

Глобяват министерска лечебница

Заради неизрядност при отчитането на клинични пътеки здравната каса ще глоби с 13 700 лв. многопрофилната болница в Русе, чийто доскорошен директор бе настоящият зам. здравен министър д-р Минчо Вичев.

При проверка в края на май т.г. са открити 10 случая на приети пациенти за спешно хирургично лечение, след като предния ден те били изписани от същото отделение по терапевтична клинична пътека. Шестима болни са лежали по друга пътека за диагностика, преди да се оперират. От неврохирургичното отделение на болницата са изписани 3-ма с повишени стойности на левкоцитите, т.е. недолекувани.

След като се появиха информации, че в русенската болница по пътеката за "Гръбначни и гръбначномозъчни оперативни интервенции" е отчитана озонотерапия, НЗОК направи проверка. Според контрольорите нарушения няма. Ако дейността беше приета като нередна, болницата трябваше да върне близо 500 000 лв.

След сигнал от пациент във Велико Търново разследват мнима операция. Тя била отчетена само по документи. При инспекцията пациентката твърдяла, че си е загубила документите, но контролните органи разпоредили преглед и се установило, че тя не се е подлагала на операция.