Връщаме се в Средновековието край Асенова крепост

Архив Пловдив

22-06-2012, 07:14

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Пътуваме във времето с първия Средновековен панаир в Асеновград

Първият Средновековен панаир в Асеновград се открива днес в параклиса "Свети Атанасий" - близо до Асеновата крепост в 13 часа. Проявата ще пресъздава Българското средновековие и средновековието на Балканите в периода 1185-1420г.

В рамките на три дни - от днес до неделя всички, които са решили да се включат в събора, ще имат възможността да се запознаят с ежедневието, бита, занаятите, бойните техники от средновековието по нашите земи.

Средновековна музика, гозби, чиито рецепти са запазени от онези времена, медовина, игри и забавления очакват посетитиелите на панира, които ще бъдат под погледа на рицари от средновековието в доспехи и ризници. В програма организаторите са включили и запознаването с различни занаяти: изработка на свещи, обработка на кожа и изделия от кожа, зографско ателие, плетене на ризници, ''тъкане на кори'', плетене на рибарски мрежи, средновековно готварство.

Турнир по стрелба с лък, копие и прашка пък ще е за любителите на екстремните забавления. Тези които ще се присъединят към панаира трябва да забравят вкъщи своите мобилни телефони и лаптопи. Входът е свободен.