РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Гъши дроб с ябълки, черешово кули и шоколадов пикантен сос

Архив София

22-06-2012, 11:41

Автор:

Сидония Радева

Всичко от Автора

Победителката в кулинарното шоу Lord ot the Chefs разкрива тайните и уменията си в готварството в специалната рубрика на Sofiautre.bg! 

Днешното блюдо по рецепта на кулинарната магьосница Сидония е доста екзотично, но ви гарантира овации и признание, ако изненадате любимите си хора с него, например, за вечеря.

ГЪШИ ДРОБ С ЯБЪЛКИ, ЧЕРЕШОВО КУЛИ И ШОКОЛАДОВ ПИКАНТЕН СОС

Продукти за 4 порции:

500 гр. гъши дроб

сол

черен пипер

За карамелизираните ябълки:

1 с.л. краве масло
1 с.л. захар
2 ябълки
15 мл. куантро

За черешовото кули:

1 ч.л. краве масло
1 с.л. захар
200 гр. череши
1/2 к.л. канела
15 мл. куантро

За пикантно шоколадовия сос:

150 гр. натурален шоколад
70 мл. прясно мляко
3 гр. чили сос

2 филийки хляб

Листа свежа мента за декориране

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Стъпка 1:
Дробът се изкисва в студена вода.

Стъпка 2:
Ябълките се нарязват на шайби около 5 мм и се карамелизират в маслото и захарта от двете страни. Добавя се куантрото и се фламбират.

Стъпка 3:
В същото време се задушават черешите с маслото, захарта и канелата и се оставят на тих огън около 5 минути.

Стъпка 4:
Шоколадовият сос се приготвя като се загрява прясното мляко и се излива върху  шоколада. Добавя се чили соса и се разбърква внимателно.

Стъпка 5:
Изпичат се филиите хляб.

Стъпка 6:
Гъшият дроб се отцежда и се нарязва на филии. Запича се на тефлонов тиган от двете страни до зачервяване.

Стъпка 7:
В порционна чиния се слага за канапе от печените филийки. Върху тях се поставя ябълкова шайба и парче гъши дроб. Залива се с шоколадовия сос и се декорира с черешовото кули и листа мента.