Озъбено свирепо п(ра)се

Архив София

22-06-2012, 16:56

Автор:

Теодор Михайлов

Всичко от Автора

В ерата на андронния колайдер насилието е примитивизъм, издаващ безсилие. Защото няма "хуманно" убийство. И защото интелектът предполага, че можеш да си позволиш да направиш нещо, но не го правиш, защото има и други начини, които еволюционно са ни поставили на върха на хранителната пирамида и ни отличават от разбеснял се примат в пилчарник. 

Най-лесно днес е да извикаш: "Смърт на бездомните кучета!" Ще последват хиляди одобрителни коментари, отделни възгласи "На оружие, братя" и тук-таме някой кучезащитник, на който никой няма да обърне внимание. Дълг на всеки един от нас е да убие бездомно куче.

За глутница ще получи и бонус гердан от зъбите на водача на глутницата. А ако са новородени от бездомна кучка - тема, посветена на него, в патриотичен форум. Защото бездомните кучета са виновни за всичко. И за кризата, и за проблемите ни с приемането в Шенген, и изобщо.

Нека сега си представим, че бездомните кучета, са бездомни прасета. Звучи прекалено хубаво, за да е истина, нали? Излизаш, гръмваш бездомната свиня и решаваш проблема с изхранването за седмици напред. Или отиваш в приюта за бездомни прасета, избираш си две-три и вдигаш сватба, кръщене или какъвто там повод има. Разкош, нали? Чудя се тогава дали ще има свинезащитници. А още повече се чудя и дали ще има бездомни прасета. А най-вероятно да няма и двете. Ясно защо.

Мисълта ми обаче е друга. Аз наистина не искам да има бездомни кучета и не искам да има нахапани от тях. Нападала ме е глутница още по времето на комунизма и знам какво е. Избиването им е доста примитивен и прибързан начин да се отървем от тях, защото те пак ще се появят. Докато има храна, която ние изхвърляме. Докато контейнерите преливат. И докато има найлонови пликове, летящи през балконите.

В заключение искам да се обърна към двата лагера. Този на кучеубийците и този на кучезащитниците.

Мили, кучеубийци. Когато пиян кънкьор убие дете и осакати завинаги друго, какво правим? Убиваме всички кънкьори ли? Или ако са олимпийски шампиони, евентуално, само им отрязваме ръцете, за да не могат никога да карат кола ли? Или когато жена сгази дете на пешеходна пътека, убиваме всички жени шофьори, лягаме с чиста съвест и проблемът е решен?

Мили, кучезащитници. Из много места по света заради вас отглеждат всякакъв едър и дребен добитък, който вие изяждате. И повярвайте ми, той не умира от старост. Не умира и в съня си. Не умира "хуманно". Умира в агония, за да бъде изяден малко или много по-късно от вас. Това, че не ядете кучета, не е сигурно. Защото нищо сигурно няма в един кренвирш.

И за финал искам да ви припомня, че сме в ерата на андронния колайдер, интернет и стволовите клетки. И че насилието е примитивизъм, издаващ безсилие. Защото няма "хуманно" убийство. И защото интелектът предполага, че можеш да си позволиш да направиш нещо, но не го правиш, защото има и други начини, които еволюционно са ни поставили на върха на хранителната пирамида и ни отличават от разбеснял се примат в пилчарник. И както би казал един известен бакшиш: "Днес тричаш ти, утре тричат теб". Помислете върху това, ако можете. Обещавам, че няма да боли. От мисленето, не от резултатите му.