Масов бойкот на БиТиВи

Новините

22-06-2012, 16:07

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Около 2000 души вече са заявили желание да се включат в масов бойкот на БиТиВи в рамките на пет дни от петък нататък в знак на протест срещу начина, по който медията отразява зачестили демонстрации срещу новия Закон за горите.

Около 2000 души вече са заявили желание да се включат в масов бойкот на БиТиВи

в рамките на пет дни от петък нататък в знак на протест срещу начина, по който медията отразява зачестили демонстрации срещу новия Закон за горите, спрян с ветото на президента Росен Плевнелиев, съобщи Mediapool.

Масовото недоволство сред природозащитниците срещу частната телевизия се натрупа след като на няколко пъти откровено неглижираше шествията срещу готвения закон още през зимата. В деня на приемането на спорните текстове преди десет дни пък БиТиВи изобщо не излъчи репортаж от първата блокада на Орлов мост, макар да имаше екип на мястото.

Следващите две значително по-масови блокади на столичното кръстовище вече бяха отразени в емисиите на телевизията с кратки репортажи. Интересът на медията към събитията, спонтанно организирани във Фейсбук от противниците на закона обаче, рязко ескалира след инцидент с оператора й Иван Филчев.При последната блокада на Орлов мост миналия петък служител на медията пострада след инцидент с агресивен протестиращ, който веднага бе заклеймен от медията и главния секретар на МВР Калин Георгиев като лумпен, който ще понесе цялата строгост на закона. 30-годишния Чавдар Велев бе арестуван.

 Според първоначалната информация на телевизията, съобщавана във всяка новинарска емисия и публицистично предаване на медията през миналия уикенд, арестантът бе нападнал оператора Филчев без да е бил предизвикан с абсолютно нищо. Уточнено бе, че младежът е свалил Филчев на земята с юмручен удар откъм гърба, след което е продължил да го рита в главата, докато му е счупил носа и той не загубил съзнание. Калин Георгиев пък анонсира, че нападателят ще бъде обвинен, ако не в нанасянето на тежка, то със сигурност за средна телесна повреда.

Софийската районна прокуратура наложи на Велев 72-часов арест.След заседанието на Софийския районен съд (СРС), на което магистратите решиха да пуснат Велев от ареста, определейки му най-леката възможна мярка – "подписка", стана ясно че той всъщност е в дори по-тежко състояние от пострадалия оператор - с извадено рамо, освидетелстван за нанесена му средна телесна повреда. Същевременно се оказа, че обвинението му е само за нанесена лека повреда на Филчев, тъй като носът на оператора не е счупен.

 БиТиВи разпространи любителски видео кадри от въпросната вечер, на които се вижда как заподозреният действително удря в гръб Филчев, но не продължава, а се обръща и побягва. Операторът пък тръгва след него и започва бой между двамата.

Mediapool пише, като се позовава на неофициална информация, че Филчев е бил не по-малко активен в сблъсъка. Това се потвърждавало и от показания на очевидци.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"