Туристи на ол инклузив в клетка

Архив Бургас

22-06-2012, 09:33

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

"Със съпруга ми се опитахме да излезем с инвалидна количка, трябваше да я сгънем, за да се проврем през дупката", коментира туристката от Великобритания Телма Оуен.

Десетки туристи, настанени в курорта Елените, се жалваха от телените прегради, които са им издигнали, за да не го напускат. По-смелите от тях са си направили собственоръчно отвори, откъдето провират багажи и колички. Всички обаче недоумяват от решението.

"Със съпруга ми се опитахме да излезем с инвалидна количка, трябваше да я сгънем, за да се проврем през дупката", коментира туристката от Великобритания Телма Оуен.

Съпругът й е заменил количката с бастун, за да му е по-лесно провирането през оградата, но така движенията му са ограничени. Туристите, а най-вече наемателите на магазините отвън твърдят, че точно това е целта на собствениците.

"Правят го, за да не излизат туристите да пазаруват по нашите магазини, защото вътре са на ол инклузив. Така ако се прави туризъм?!", коментира един от наемателите Марко Кузманов.От управата на ваканционното селище отричат. Оттам обясниха, че са го направили, за да спрат постоянните набези на чужди хора отвън. Собственик на имот, върху който са изградени магазините, твърди, че оградата попада в неговия терен, за което е подал жалба в общината.

"Това е просто издевателство над туристите. Дошли сме да почиваме, а не да стоим в клетка", недоволства и рускинята Наталия Рубан.От общината в Несебър бяха изненадани, че има поставена ограда. Тъй като не е издавано разрешително, на собственика бе съставен акт за незаконното съоръжение, което трябва да бъде премахнато.

Вместо това обаче вчера дупката се оказа запушена… с желязна решетка. Най-рекордно ниската цена за ол инклузив до момента е под 10 евро, което означава нискокачествена храна, каза Димитър Лефтеров, собственик на 5-звезден хотел и председател на БХРА във Варна.

Хотелиерите биха тревога и за доматите, които се пробутват за български, а всъщност са вносни. "Щом пише шопска салата, то това значи, че тя трябва да бъде приготвена със сирене, а не имитиращ продукт. За това също ще следим строго", обяви д-р Венцеслава Тасева.

Това стана ясно на срещата „Как услугата ол инклузив - търсена и предпочитана, да е качествена и безопасна”, организирана от шефа на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев.

На работната среща с туристическия бранш не присъства инициатора й - министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. С хотелиерите по морето се срещнаха зам. изпълнителните директори на Българската агенция по безопасност на храните Венцеслава Тасева, Антон Величков и Тенчо Тенев.

Вносните дини са инжектирани с боя и цапат покривките в ресторантите, така че не помагат никакви прахове и избелители, каза Елена Иванова от Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг. Според нея пазарът е този, който определя предлагането и ол инклузивът не може да бъде нито забранен, нито категоризиран.

Агенцията по безопасност на храните изнася 4 приемни по морето в петък, които ще работят от 10 до 12 часа, а след това служителите им ще проверяват хотели и ресторанти. Приемните са в Албена, Златни пясъци.