Избрани Новини
Машини за вода пускат зарази
22-06-2012, 09:34
Снимка:pochistvane-geronimo.blogspot.com
Автор:в. Монитор
От диспенсъра пък заразата се излива направо в чашата, което може да доведе до неприятни стомашни разстройства.
По принцип водите са чисти в самата бутилка, но частите на апарата може да се замърсят от колеги с мръсни ръце, през които се пренасят ешерихия коли и други чревни зарази, каза за „Монитор” микробиологът д-р Станева от Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. В нейната практика обаче досега не е имало подобен случай на замърсяване. По-сериозните заболявания, които могат да „потекат” обаче, са дизентерия и салмонела. Тя препоръчва хората в офисите да не разчитат само на външна профилактика за машините, а да спазват и висока лична хигиена защото често тя е в основата на подобни проблеми.
От асоциацията пък съветват всички, които разполагат с подобни машини, да спазват договорните си отношение с доставчиците на води, поддържащи апаратите в хигиенна норма, за да се изолира възможността да бъде замърсена водата. Повече от година специалистите са работили върху ръководство за добри практики как се бутилират и как се профилактират апаратите, то има доброволен принцип и скоро ще бъде достъпно до всички заинтересовани.
Почистването на апаратите може да става на различен период от време в зависимост от моделите и мястото, на която се намират. В запрашена производствена среда почистването трябва да е много по-често, разглобяването на машините е лесно и използваните препарати не са скъпи, уточняват от асоциацията. Повечето машини имат нужда на 6 месеца да бъдат прегледани, сочи практиката.
В сектора на минералните води има два контролни органа – бутилирането на вода се следи от Министерството на здравеопазването, а безалкохолните напитки се контролират от агенцията по храните. В момента у нас има 12 предприятия, които едновременно и бутилират води и произвеждат и предлагат безалкохолни напитки.
В понеделник започва обсъждане с юристи от Министерския съвет как контролния процес да се направи много по-ефективен. Сега в индустрията за производство на безалкохолни напитки има върволица от контрольори – освен министерството на здравеопазването и на БАБХ, проверки се правят и от инспектори на Министерството на околната среда и водите по отношение на концесионирането.
Топ Новини