2000 софиянци на съд през юни заради банки и мобилни оператори

Архив София

23-06-2012, 01:54

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

"МТел" най-активен в преследването на столичани, 68 000 дела е имало миналата година

2000 длъжници повече са дадени на съд в София само за месец юни 2012-а година. През миналата година по същото време магистратите са работили по 28 000 дела срещу нередовни платци.

Според завеждащия отдел “Заповедно производство” в Софийския районен съд (СРС) Юлия Миразчийска има тенденция на застрашително нарастване на тези искове.Банките, лизинговите дружества и мобилните оператори най-често преследват некоректните си клиенти до дупкаи водят най-много съдебни дела срещу длъжници. Неотдавна единият от мобилните оператори е предупредил, че ще даде на съд за неплатени сметки няколко хиляди длъжници само през това лято, добави Миразчийска.

За миналата година са водени 68 000 дела за неплатени сметки и кредити, заявиха за “Монитор” от съда. Част от длъжниците обаче са фирми и затова броят на хората, изправени пред Темида, е доста по-голям.Сумите, за които се претендира, варират от 100 лв. до 3-4 млн. евро. Рекордните искове са на банки заради клиенти, които са теглили заем, но са спрели да го изплащат. “М-Тел” пък е мобилният оператор, който най-често преследва длъжниците си по съдебен ред.

В заповедното производство на районния съд се образуват делата на кредитори, а всички документи се обработват едва от 18 човека. По закон материалите трябва да се пазят 5 години. Четирите хранилища, в които се събира документацията на Софийския районен съд, обаче не са в състояние да поберат новите папки. Затова са наредени по стелажите, а друга част са на земята.

Въпреки решението СРС да се премести в друга сграда, проблемът все още не намира решение.Сградата на бившето ГУСВ не е готова за обитаване, макар преди много време да бяха обявени обществени поръчки. Бюджетът, отпуснат за този ремонт, е близо 5 млн. лв., които все още не са използвани. Причината за това са обжалваните обществени поръчки. За тази година най-натовареният съд в България разполага с 800 000 лв., които са за битови нужди.