Николай Цонев: Арестуваха ме, защото спрях заменките!

Архив София

23-06-2012, 12:00

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Той призна, че всеки път, когато гледа видеото си от показния арест, изпитва различни чувства.

Всички дела са били срещу мен с цел да бъда обвинен, заяви пред bTV бившият министър на отбраната Николай Цонев.

Той призна, че всеки път, когато гледа видеото си от показния арест, изпитва различни чувства. “Имах тампони в носа и не можех да дишам. Винаги, когато гледам материала, се питам дали ако не бях коленичил, щяха да стрелят. Главният прокурор Роман Василев ми прочете обвинението, но се държа абсолютно непрофесионално. Трябваше да клекна и да легна. Казах им да стрелят, но няма да легна”, разаза Цонев.

Общо четири дела се водиха срещу Николай Цонев, който вече е оправдан по три от тях. Първото е за сключен договор отпреди 13 години. Става въпрос за бартерен договор.

"Бях обвинен в това защо държавата не е преместила парите от единия джоб в другия, защо не съм прехвърлил парите. Третото дело бе първоначално за подтикване, а после и за даване на подкуп, за да бъде потулено дело. Предполагам, че тази театрална постановка на “МВР пикчърс” е следствие на 30-40 производни срещу мен, които не дадоха резултат. Първо бе, че съм предлагал, а после, че съм дал. А в същото време аз не съществувам в нито едно СРС. Делото се гледа открито и журналистите в залата разбраха за какво става дума", добави Цонев.

Той поясни, че по време на първата година от делата много хора около него да се отдръпнали. След години го е потърсил Симеон Сакскобургготски, който му е казал, че има неговата подкрепа.

”Силата ми идва от това, че непознати хора ме подкрепят и казват, че ми вярват. Вече съм завел дело Страсбург още през 2010 година за превишаване на правата по време на арест. След като приключим с делата, ще съдя прокуратурата”, разказа още бившият министър на отбраната.

Сега той се е посветил на развитието на нова партия “Национал либерали”.