Делян Добрев: Прекалява се с алкохолния туризъм

Архив Пловдив

24-06-2012, 11:21

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Трябва да се търси дългосрочно решение на проблемите на ВМЗ – Сопот, смята икономическият министър

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев смята, че не трябва да се стига до забрана консумацията на алкохол по курортите, но не бива да се стига и до крайности. “Често пъти стигаме до крайности в някои наши курорти с алкохолния туризъм”, коментира той пред БНР.

Преди началото на сезона ръстът на туристите у нас бил между 5 и 8%. Сега нещата изглеждат по-добре от април и ръстът ще е минимум 10%, прогнозира министърът.

Много силни пазари имаме в Русия, Украйна и Беларус. Ръстът в Украйна и Беларус е с над 50%. Допълнителни консули пратихме в Украйна и Беларус, за да могат да обработват допълните визи, съобщи Добрев.

За ОЦК - Кърджали енергийният министър каза, че банката също участва в процеса между инвеститора и кредиторите. “Тя няма да прави кредитите изискуеми за работниците. Те няма да плащат вноските до момента, в който не започнат да получават възнаграждение. Това, че няма да плащаш сега, обаче, не означава, че няма да си платиш всичко за целия период. Държавата има много малко механизми, с които да участва в този процес на ОЦК”, обясни Добрев.

“Никоя сериозна компания не би купила завод, за който не знае цялостното му състояние. Не бива да се стига до спиране на производството в завода”, подчерта Делян Добрев.

“"Кредиторите заявиха, че няма да допуснат това да се случи. Защото, ако бъдат спрени тези производства, после са необходими много инвестиции, за да се започне отново, а това убива желанието на всеки инвеститор. Дано не се случи”, добави още министърът.

За проблемите във ВМЗ - Сопот енергийният министър каза, че трябва да се търси дългосрочно решение. “Те направиха постъпление за кредит, но не направиха процедура с много банки, а само с една. Те трябва да докажат прозрачния избор на банка. Това е причината техният кредит да се забави - неспазване на процедурите и съмнение за непрозрачен избор на банката”, обясни Добрев.

По темата с проучванията на газ в Черно море, икономическият министър коментира, че се проучват геоложките данни. “Надявам се до края на следващата година да започне първият сондаж на газ в дълбоко Черно море. 5000 метра в Черно море са предизвикателство за всяка компания”, уточни Добрев.

Работи се и върху новия договор за цената на природния газ. Не трябва да чакаме края на годината, за да подпишем договор - трябва по-бързо да приключим с това, поясни Добрев.

Попитан дали ни очаква ново увеличение на цената на тока, Добрев каза, че извън увеличението от ДКЕВР, евентуално може да има увеличение през следващата година. “Но мисля, че основните фактори, които повлияха на цената тази година, тяхната значимост ще спадне. Защото регулаторът значително намали цената на зелената енергия с цел да охлади пазара. По този начин ще има по-малък натиск за увеличение на цената”, заяви още Делян Добрев.