1,5 млн. лв. за дюнер в Пловдив

Архив Бургас

24-06-2012, 09:08

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

За втори път в рамките само на 3 месеца фирма „G4S” олеква с милиони от обрано инкасо.

Разследващи: Може да е напуснал страната
33-годишният Георги Енев може вече да се намира извън страната, допуснаха вчера разследващи. Те смятат, че той внимателно е планирал обира и най-вероятно е имал втора кола, която не се води на негово име. От Пловдив най-близкият начин за бягство на Енев в чужбина е през „Калотина”, тъй като до там са 211 км, които с добър шофьор могат да се вземат за час и половина.
„Към Сърбия може да се мине и без излизането да се регистрира в системата на гранична полиция”, обясниха запознати.
По-сигурният път за бягство е през Кулата в посока Гърция, но до там пътят е повече – 323 км, обясниха разследващи. Те вече са поискали проследяване и джиесема му, за да видят към коя клетка на мобилен оператор последно е бил свързан и с кого е контактувал през последния месец. Предстоят разпити на близките му, за да стане ясно дали е имал финансови затруднения и дали роднините му са забелязали нещо неестествено в поведението на Енев.
През живота си Георги Енев не е имал никакви криминални прояви и не се замесвал в нищо незаконно. Негови близки предполагаха, че му е писнало да живее по правилата и е решил да си оправи живота по втория начин. Корените на издирвания Георги Енев тръгват от пловдивското село Манолско конаре. В селото родителите на шофьора никога не са живели, обясниха местни. Преселили се преди години в Пловдив, а самият Георги имал жилище в квартал „Кючук Париж”, където направил и големия си удар.

Наред с охрнителя Георги Енев полицаите започнали да издирват и личната му кола „Опел Кадет”, в която се предполага, че е натоварил парите от служебния микробус. Една от версиите е, че Енев предварително е планирал удара, за да паркира опела си именно на ул. „Петрова нива”. В петък следобед полицаи от Първо районно управление в кв. „Кичук Париж” обиколили всички бензиностанции, за да разпитват за стария „Опел Кадет”. Разследващите преглеждали и записите от камерите, като обяснявали на персонала каква кола издирват. Вечерта в петък личният автомобил на Георги Енев бил открит от полицията, но от мъжа и парите отново нямало следа.

За втори път в рамките само на 3 месеца фирма „G4S” олеква с милиони от обрано инкасо. През април петима тежковъоръжени и в полицейски униформи обраха кола на същата фирма на второкласен път между Ловеч и Севлиево. По-късно бе установено, че служебният автомобил не е трябвало изобщо да минава по този път. Тогава бяха задигнати близо 2 милиона лева, а извършителите действали напълно професионално.

Те изскочили от страничен път и ударили инкасовата кола с микробус отстрани. След това насочили автомати срещу двамата охранители. Малко по-късно извадили флекс и разрязали бронираната машина, откъдето измъкнали торбите с парите. Двамата охранители се заключили в кабината и не пострадали. След като прибрали парите, петимата се качили на джипове с десен волан и изчезнали. Преди това подпалили микробуса, с който блъснали инкасовия. Двамата охранители издържаха детектора на лъжата, а полицаи установиха, че нямат нищо общо с обира.

Основната версия месец след удара беше, че престъплението е организирано от бивш служител на фирмата, който преди време напуснал не съвсем доброволно фирмата и сега бил техен конкурент, и чрез обира не само отмъщавал на бившите си колеги, но и разчиствал пътя за постепенно отнемане на техните клиенти.

След грабежа на инкасо автомобила от април на същата фирма дружеството се е пререгистрирало, за да извършва отново същата дейност. Това заяви в интервю за агенция БЛИЦ шефът на Охранителна полиция Милчо Енев. Той коментира, че след първия инцидент не става толкова въпрос за отнемане на лиценза на фирмата, а по-скоро дали те имат изобщо лиценз.

„Всеки момент очакваме решение на съда по този въпрос, защото казусът се оказва юридически. Има наследяване на фирмата и преобразуването й в ЕООД, като управителното тяло е от едни и същи хора. Заличава се една фирма и се прави нова. Новата е с нов БУЛСТАТ и нова регистрация и т.н. Но регистрирането на нова фирма не наследява според нас лиценза на закритата”, коментира Милчев.