Вътрешен човек задигнал изчезналата кост от Йоан Предтеча

Архив Бургас

24-06-2012, 16:48

Снимка:

spisanie8.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Това са първите мощи в света, считани за част от тялото на Св. Йоан. Те са подложени на изотопен и ДНК анализ. Получените резултати изненадват с близостта, която имат до библейската история и личност на Йоан Кръстител. 

Последната версия около мистериозното изчезване на част от мощите на Йоан Кръстител, докато бяха в Сливен, е, че вътрешен човек е задигнал ценната кост. 

„Затова, че не са съумели да опазят, местните свещеници дали умишлено или не, не са направили абсолютно нищо за доброто съхраняване. Това е само вътрешен човек". Така коментира проф. Казимир Попконстантинов кражбата на частица от мощите, за които се счита, че принадлежат на Св. Йоан Кръстител на пресконференция, предаде в. "24 часа" по информация на агенция „Фокус".

След като отворихме реликвария на остров Свети Иван в Созопол, ние установихме, че има костици. Приемаме, че това са частица от мощите на Свети Йоан, защото надписът го показва, заяви проф. Казимир Попконстантинов.

Той показа снимки на частици на мощите. Реликварият е изработен от чист, бял мрамор. Материалът е характерен за Южна Турция. Това са първите мощи, считани за част от тялото на Св. Йоан Кръстител, открити в автентична археологическа среда, в реликварий, който е останал затворен 1500 г. след полагането им в него.

Това са първите мощи в света, считани за част от тялото на Св. Йоан. Те са подложени на изотопен и ДНК анализ. Получените резултати изненадват с близостта, която имат до библейската история и личност на Йоан Кръстител. Анализите ДНК посочват, че мощите са на човек, живял в Близкия Изток и в периода, съответстващ на този, в който се предполага, че е живял Свети Йоан.

Откритите керамика, монети и характерните архитектурни детайли дават основание да се твърди, че мощите принадлежат на Свети Йоан.

По повод изчезнала частица от мощите преди известно време проф. Попконстантинов заяви, че „Самият реликварий може да си бъде като музеен експонат. Затова, че не са съумели да опазят, местните свещеници дали умишлено или не, не са направили абсолютно нищо за доброто съхраняване. Това е само вътрешен човек". Въпреки това, според него мястото им е в храма за поклонение.

Разследването по случая е прекратено, защото прокуратурата в Сливен се страхува да тръгне напред. Желанието на екипа ни, желанието на двете лаборатории в Оксфорд и Копехаген, да направят останалите това, което ние направихме. Ние сме единствените в целия християнски свят, които откриват реликварий и казват на специалисти - елате - каза още проф. Казимир Попконстантинов.