Погнаха родители с цигари на детските площадки

Архив Бургас

25-06-2012, 09:16

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Сред тях има и немалко баби и дядовци, които са си позволили да пафкат пред внуците, показват справки от регионалните здравни инспекции. 

32-ма родители, които пушат в градинките, докато децата им играят, или в училищните дворове, докато чакат да ги приберат от школо, са санкционирали служителите на районните здравни инспекции в цялата страна.

Сред тях има и немалко баби и дядовци, които са си позволили да пафкат пред внуците, показват справки от регионалните здравни инспекции. На тях са издадени предписания, тъй като инспекторите нямат правомощия да им поискат личните карти, за да им напишат актове за глоба. Санкциите са за по-малко от месец - откакто от 1 юни влезе в сила изменение в Закона за здравето, според който се въвежда тотална забрана за пушене на обществени места.

8706 проверки са извършили здравните инспектори от районните здравни инспекции в  страната през периода от 1 до 21 юни след влизането в сила на Закона за здравето, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Проверените обекти в цялата страна са 8078.

Съставени са 16 акта за нарушения, като най-честите са за пушене на работното място и в евтините кръчми. При проверките здравните инспектори са издали 193 предписания за констатирани пропуски или за неправилно интерпретиране на изискванията на закона, както и такива с превантивна цел, отнасящи се до  предотвратяване на тютюнопушенето.

Собствениците на ресторанти и кафенета, особено по морето, масово изнесоха масите по тротоарите, за да не губят клиенти заради забраната.

В същото време Световната здравна организация ни похвали за тоталната забрана на тютюнопушенето у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването, позовавайки се на писмо от нейния регионален директор за Европа Жужана Якаб до здравния министър Десислава Атанасова.