Поръчваш дрога по скайп, доставят я в буркани

Архив Бургас

25-06-2012, 09:22

Снимка:

© mvr

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

За да си купиш дрога по този начин, първо трябва да се сдобиеш със скайп контакта на дилъра. Неговият профил там се сменя всеки месец и само редовните клиенти са в течение на актуалния контакт

Едно от последните хрумвания на пласьорите е поръчката на дрога да става по скайп, а след това стоката да се оставя в скрити на различни места буркани, разкриха разследващи.

Това се прави, за да се скъса връзката на наркотика с дилъра. Така той по-трудно може да бъде хванат и съответно няма начин да издаде хората над него, като го притиснат в полицията. Връзката в скайп пък е криптирана и е почти невъзможно за полицията да подслуша или прочете разговорите там.

Проучване показва, че за да си купиш дрога по този начин, първо трябва да се сдобиеш със скайп контакта на дилъра. Неговият профил там се сменя всеки месец и само редовните клиенти са в течение на актуалния контакт. След като вече си добавен в списъка с „приятели” на пласьора, трябва да комуникираш и с нужните кодови наименования. Ако искаш да си вземеш 2 грама марихуана например, трябва да кажеш „Здравей, трябваш ми за 2 мин да свършим нещо”.

Отговорът тогава е - „Ще те чакам в „Люлин” след един час”. Това означава, че мястото, където е поставен бурканът, е в Западния парк. Наркоманите предварително знаят точно къде се намира тази явка и отиват натам. Дилърът пристига на мястото преди тях. Той оставя исканата стока в буркана и застава на удобно за наблюдение място. Пласьорът следи дали клиентът ще дойде и дали ще остави пари в буркана, откъдето е взел стоката. Ако случайно пропусне, то неговият скайп акаунт веднага се изтрива.

Подобни явки като тази в Западен парк има на няколко места в столицата, като за всяка отговаря дилър от района. Според запознати една от най-оборотните е в Южния парк, откъдето пазарували десетки наркозависими всеки ден. Дилърът там разполагал с телефон с инсталиран в него скайп и така можел да отиде до буркана само за 10-15 мин след поръчката.

Най-редовните купувачи там били компаниите, които се събират пред НДК, клиенти на десетките заведения по бул. „Витоша”, както и по-заможни младежи от кварталите „Лозенец” и „Иван Вазов”. Дрогата, която най-много вървяла на това място, били амфетамините и кокаинът. Цената и качеството на тези опиати не се различавали по нищо от тези, които можеш да си вземеш от редови дилър. Разликата за клиента е, че се чувства анонимен, като не се вижда с пласьора на живо. Така той е по-спокоен, че няма да го набедят за наркоман или че изобщо някой ще разбере, че употребява дрога.

Друг метод на изобретателните дилъри е да продават дрога, като я крият в клетките за багаж в магазините. Това съобщи криминалист от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Схемата е проста – уреждаш си среща с продавача, даваш му парите, а той ти връчва малко ключе с номер на клетката, в която е оставена дрогата. Хем е на шумно място, където не се набива на очи, хем няма шанс някой друг да му вземе покупката. Единственото условие е срещата да се проведе далеч от камерите на магазина, обясни разследващ.

По този начин клиентът и купувачът ограничават контактите си до минимум и избягват размяната на наркотици. Така продажбата на забранените вещества се доказва по-трудно. Новата схема била разкрита наскоро, след като полицаите спипали доволен клиент на излизане от магазин с марихуана в джоба. Засега няма данни служители или орханители на обектите да имат общо с далаверата обясниха още разследващи.

Затегнатият контрол от МВР принуди дилърите в столицата да измислят и други начини, за да могат да продават стоката си. Наркотици вече се крият в храсти, пощенски кутии, в елтабла и под калници, разказват полицаи.

Синтетиката, подобна на кокаин, е хит на пазара на дрога в момента. Т.нар. кристали приличат на морска сол и много вървят в оборотните заведения, разказват запознати. Разтварят се в алкохола и не е необходимо клиентът да се крие, за да се надруса. Освен това са значително по-евтини от коката. Белият прах струва 120 лв. за грам, докато най-качествените кристали вървят по 90 лв.

Хит на пазара е и т.нар. тунинг дрога, която е коктейл от хероин и амфетамин. Дилърите обикновено носят и нея на топчета в устата си. Тунингът се продава на дози от по 0,12 и 0,20 грама, които струват съответно по 12 и 20 лв.

Друг вид нова дрога, която залива пазара, е т.нар. течно екстази, което е трудно откриваемо за криминалистите. С него се напояват картончета, които по нищо не се различават от останалите хартийки в едно дамско портмоне например. При претърсване полицаите няма как да предположат, че листчето е напоено с наркотик. То се слага под езика, подобно на LSD, и започва да действа.

Диспечери на смени ползват един и същ стационарен или мобилен телефон и разпределят кой дилър къде да иде да продава. Схемата е измислена, за да не може да се следят телефоните на известните на полицията търговци на дрога.

Централистът приема поръчката, обажда се на човека, който е най-близо, и го праща на уреченото място. Понякога на централата е и самият шеф на бандата. Диспечерът понякога е на процент, а друг път е просто дилър, който изпълнява две функции.

За да може бизнесът със забранени вещества да процъфтява, предприемчиви дилъри предлагат и дрога на промоция и се възползват от търсенето, за да вдигнат цената на предлаганото.

Дилър разказал на столични полицаи, че в оборотните дискотеки в началото на партитата около полунощ амфетаминът върви на промоция – около 20 лв. за грам. Към края на вечерта обаче е на свършване и луксът да си вземеш струва 40-50 лв.

Хероинът си остава най-евтината дрога, която може да се намери и за 7 лева около Женския пазар. Дилърите са склонни да разделят на минидозички и да размесват наркотика с какво ли не само и само да се продаде.

От началото на годината са проведени около 50 акции срещу разпространението на дрога в столицата. В тях са изгорели 2 големи групи. Едната е на Стефан Бонев - Сако и Милен Катерицата, които бяха закопчани при операция „Чук”, а другата – на Христо Ширев. Разбити са две домашни оранжерии за марихуана – в кв. „Враждебна” и в Годеч.

Тъй като и големите босове са в ареста, сега на пазара се вихрят „млади надежди”, които работят в групички от по 4 - 5, най-много 10 души. За един месец в София се продават между 10 и 12 килограма кокаин, обяви преди  2 седмици шефът на сектор „Наркотици” в СДВР Христо Разсолков. Продажбите на хероин пък са 5 - 6 килограма на месец. Най-големи са количествата при марихуаната. Само за ден се търгуват около 3 килограма трева, което прави около 90-100 килограма на месец. Въпреки че големите играчи са зад решетките, наркотиците не са станали по-чисти, категорични са криминалисти. Едва около 10% е чистото вещество в тях, останалото варира от млечна захар, до аспирин, през други знайни и незнайни примеси.

Момчил Василев от Националния фокусен център за наркотици и наркомании: Забъркват синтетични наркотици и вкъщи

Г-н Василев, наркопазарът постоянно бълва нови видове дрога. По-опасни ли са те от добре познатите наркотици?

 Много вещества, които се използват за производство на наркотици, имат приложение във фармацията например. Новите, т.нар. дискотечни вещества, все още са екзотика и не са навлезли масово на пазара, за да изместят старите. Не мисля, че са по-опасни от съществуващите вече наркотици. Фентанилът, който е синтетичен опиат, обаче е доста опасен. По-силен е от хероина и морфина. Използва се във ветеринарната практика като транквилант за слонове и др.

 Каква според вас ще е дрогата на бъдещето?

Бъдещето е в синтетиката. Производството е лесно, разпространението също. Масово синтетика се забърква в домашни условия. Нужни са елементарни познания по химия. Има много синтетични канабиониди, които имитират ефекта дори на канабиса.

Как може държавата да се справи с този проблем?

Идеята е да се върви от забранителен към разрешителен режим. Сега властите вървят крачка след производителите. Чак когато едно вещество влезе в употреба, се решава дали да се забрани или не. По-добре би било, когато едно вещество излиза на пазара, да се проверява и да се преценява дали да е сред забранените, или да се продава при специален режим.